Si bulgarele de zapada a crescut, a crescut, a crescut si a crescut: astazi, angajatii trans Netflix au raportat ca vor incepe o greva pentru pozitia companiei cu privire la o speciala a comedianului, scriitorului, producatorului si actorului Dave Chapelle, care face comentarii homofobe si transfobe pe platforma.

Ce e cu The Closer, speciala Dave Chapelle de pe Netflix?

Pe 5 octombrie, Dave Chapelle, un comediant, scenarist, producator de televiziune si film american, precum si actor si chiar skateboarder, si-a prezentat in premiera speciala de comedie The Closer pe Netflix.

Pe tot parcursul monologului, Chapelle a vorbit despre diverse aspecte ale actualitatii, mereu pe tonul sau obisnuit si a venit un moment in care a glumit despre discriminarea traita de populatia LGBTIQ+; In plus, a adaugat comentarii derogatorii la adresa comunitatii trans si, ca cireasa de pe tort, a spus ca este din „echipa TERF”.

Daca nu esti sigur ce inseamna TERF, se refera la o miscare a femeilor trans-exclusive autoproclamate.

Neraspunsul Netflix

Bineinteles, comentariile lui Chapelle au provocat reactii, dar compania nu a raspuns imediat la toate acestea nici macar atunci cand trei persoane care lucreaza la companie, una dintre ele trans, au scris pe Twitter impotriva comediantului si au fost suspendate.

Pe 11 octombrie, la o saptamana dupa premiera speciala, co-CEO al companiei, Ted Sarandos , a emis o declaratie interna despre modul in care managerii de echipa ar trebui sa „se ocupe” de angajatii care isi exprima supararea si vorbesc despre Chapelle.

Intr-un memoriu, publicat de site-ul specializat Variety , Sarandos le-a spus angajatilor ca „Chapelles este unul dintre cei mai populari comedianti de stand-up astazi si avem un contract pe termen lung cu el. Ultimul sau special „Stick & Stones” , de asemenea controversat, este cel mai vizionat, lipicios si cel mai premiat pana in prezent”.

Din text, unul dintre punctele care i-au deranjat cel mai mult atat pe angajati, cat si pe cei critici cu privire la gestionarea situatiei a fost ca managerul a spus ca „ca si in cazul celorlalte talente ale noastre, muncim din greu pentru a le sustine libertatea creativa – chiar si atunci cand asta inseamna ca intotdeauna va exista continut pe Netflix despre care unii oameni cred ca este deteriorat.”

Atat de mult incat pana si Alianta Gay si Lesbiene Impotriva Defaimarii (GLAAD, pentru acronimul sau in engleza) i-a raspuns domnului Name, cum va fi asta daca continutul anti-LGBTIQ+ este chiar impotriva politicilor companiei.

„Am gresit”, spune coCEO al Netflix

In acest moment erau pana la gat in ​​noroi si un bulgare de zapada care a devenit urias. Asa ca Ted Sarandos a iesit sa-si arate fata.

Intr-un interviu acordat Variety (cu o fotografie si tot), co-CEO-ul Netflix a recunoscut ca nu a gestionat bine situatia.

„Am dat peste cap in acea comunicare interna. Am facut-o in doua moduri”, a spus Ted Sarandos. „In primul rand: ar fi trebuit sa conduc cu mult mai multa umanitate. Adica, am un grup de angajati care au simtit cu siguranta durere si rani de decizia pe care am luat-o.”

Totul pare sa mearga bine pana acum, nu? Ei bine, sa nu ne entuziasmam.

In acel interviu, Sarandos a clarificat ca, desi a pus ambele picioare la capat, asta nu inseamna ca Netflix va retrage specialul lui Chapelle, deoarece nu considera ca acesta se incadreaza in categoria „discursului de ura”.

Apoi, intr-o pozitie pe care Netflix a lansat-o ulterior, compania a spus ca „ apreciem colegii si aliatii nostri trans si intelegem daunele profunde pe care le-a provocat. Respectam decizia oricarui angajat care decide sa se pensioneze si recunoastem ca avem mult de lucru la Netflix, atat pe plan intern, cat si cu continutul nostru.”

Greva angajatilor Netflix

Si ei bine, adevarul este ca angajatii Netflix sunt destul de articulati intre ei: astazi, acestia au anuntat ca planuiesc o greva pentru a protesta impotriva pozitiei lui Ted Sarandos.

Astazi, directorul editorial Queer al Netflix, Gabrielle Korn, a spus ca va merge personal pentru prima data la birourile companiei din Los Angeles, doar pentru a pleca in semn de protest fata de situatia din jurul cazului The Closer.

Aproximativ 100 de membri ai companiei , care lucreaza de acasa de mai bine de un an, au mers la birourile Netflix din Los Angeles pentru a demonstra.

Printre persoanele care au participat, a informat presa locala, s-a numarat si activista trans Ashlee Marie Preston, care, desi nu lucreaza pentru companie, a sustinut mai multe ateliere de constientizare pe Netflix.

Pana acum, asa decurge toata aceasta chestiune a grevei angajatilor de la Netflix, spusele managerilor sai si managementul crizelor… dar mai sunt multe lucruri de rezolvat.