Care sunt cele mai importante culte de pe Glob care au ajuns in  top 10 religii ale lumii? In intreaga lume se gasesc sute de culte religioase mai puternice sau exclusiviste care ajung la popularitate datorita publicitatii exacerbate de care dau dovada. In cele ce urmeaza veti afla care sunt cele mai importante religii din lume in ceea ce priveste numarul de adepti oficiali ai acestora. Topul a fost realizat de adherents.com si s-au luat in considerare numerele de credinciosi care si-au declarat religia in cadrul recensamintelor si altor asemenea date demografice colectate la scara larga.

In top 10 religii in lume, ultimul loc este ocupat de iudaism. Iudeii cred ca tribul nomad al evreilor este cel ales de Dumnezeu. Aceasta religie este foarte greu de adoptat, dat fiind ca ritualurile de aderare sunt in numar mare. In plus, pentru ca  o persoana sa fie de religie evreica, trebuie sa se fi nascut intr-o familie de aceasta religie, adica sa poarte sangele unuia dintre cele 12 triburi ale natiei lui Israel care s-au stabilit pe teritoriul ce poarta si acum acest nume. Aceasta religie este prima dintre cele trei astfel de credinte care s-au format sub obladuirea lui Avraam.

Pe pozitia noua in top 10 religii in lume, conform demograficelor, se afla religia Juche. Aceasta credinta spirituala a devenit cea oficiala in Coreea de Nord si a ajuns sa fie singura ideologie acceptata de guvernul nord-coreean care a exclus toate celelalte credinte. Juche se traduce pe „increderea in propriile forte” si prezinta o ideologie care se invarte in jurul sustinerii in increderea in sine a fiecarui nord-coreean. Aceasta credinta nationalista este considerata si religie de catre cei din afara tarii, desi daca nord-coreenii sunt intrebati de religia lor, ei nu vor admite niciodata ca juche reprezinta cu adevarat o religie pentru ei.

Pe locul opt in top 10 religii in lume se afla Sikhismul. Aceasta religie ce a luat nastere in secolul 15 era noastra, in zona Punjab din India. O religie asiatica, aceasta strange zeci de milioane de credinciosi care respecta calitatile soldatului sfant Sant Sipahi. Credinciosii trebuie sa insufleteasca si sa dobandeasca fiecare calitate a acestui sfant: sa isi controleze viciile si dorintele si sa se poata lasa in voia virtutilor prezentate in cartea sfanta Sikh – Guru Granth Sahib. Aceasta religie are o sumedenie de ritualuri speciale si de legende care se invart in jurul credintei ca Dumnezeu este numai unul si toata umanitatea este de fapt una, religiile fiind divizate de mana omului.

Pe locul sapte in top 10 religii in lume se afla confucianismul. Aceasta religie este un sistem filosofic bazat pe invataturile lui Confucius. La radacinile acestei religii se afla umanismul, si fiintele umane sunt considerate o panza, acestia putand invata, creste si perfectiona prin auto-educare si auto-creatie. Aceste invataturi se invart in jurul traditiei si legii si, desi in timpul dinastiei Mao a avut loc purificarea Chinei din punct de vedere religios, milioane de chinezi inca mai practica aceasta filosofie.

Taoismul – o credinta complementara confucianismului, se afla pe locul sase in top 10 religii in lume. Spre deosebire de confucianism, care punea accent pe lege si moralitate, taoismul se axeaza mai mult pe cursul natural al lucrurilor, pe pierderea sinelui in lucru efectuat si pe observarea naturii, pe cele cinci elemente, yin si yang sau nemurire si divinatie. Taoistii se indoiesc periodic de realitatea in care traiesc si incearca sa descopere noi dimensiuni ale lumii. Ca si confucianismul, si taoismul a supravietuit purificarii religioase din China.

Pozitia cinci din top 10 religii in lume este ocupata de budism. Aceasta religie – poate cea mai importanta dn Asia – are la baza credinta ca suferinta se afla la baza umanitatii si ca, prin intermediul celor opt trepte budiste, aceasta poate fi eliminata, iar sufletul poate ajunge la nirvana. Budismul a luat nastere in India, insa s-a raspandit pana in China si Japonia, acolo unde este practicat si in prezent. Atat hindusii, cat si chinezii si japonezii practica budismul in conjunctie cu taoism, confucianism sau shintoism. Budismul reprezinta una dintre cele mai cunoscute si populare religii de pe glob si datorita mesajului de pace transmis si al filosofiei religioase pozitive.

Pe locul patru in top 10 religii in lume se afla hinduismul. O conglomerata a practicilor spirituale asiatice, hinduismul este considerat si cea mai veche religie activa de pe Glob, fiind practicata in general pe subcontinentul Indian. Hinduismul nu are origini cunoscute nici in prezent, prezinta o sumedenie de idei filosofice si intelectuale incluzand un numar de legi bazate pe moralitatea zilnica guvernata de karma, dharma, yoga si normele sociale. In hinduism se ofera libertatea de credinta si venerare si deci nu exista erezie, blasfemie si apostazie.

Pe locul trei in top religii in lume se situeaza ateismul sau non-religia. Desi nu este o religie in sine, ateismul atrage tot mai multi adepti care considera ca nu exista Dumnezeu sau care nu cred in existenta unui zeu. Majoritatea acelora care se considera atei sunt de fapt teisti care, desi cred intr-o zeitate, nu doresc sa adere la nicio religie care le-ar exclude pe celelalte. Ateii prefera sa ramana obiectivi si sa creada mai mult in stiinta si dovezi pertinente.

Pe locul doi in top 10 religii in lume se afla islamul. In ultimii ani, islamul a devenit o religie mult mai activa decat in trecut, fiind vazuta intr-o nuanta negativa din cauza teroristilor care ameninta vestul. Cel care crede in credinta islamista este numit musulman si urmeaza cu sfintenie cuvintele Coranului, cartea sfanta a religiei. Coranul contine povesti si mitologie a genezei Islamului, legile si regulile cotidiene si sfaturi de ordin spiritual. Fundamentalistii acestei religii au dus la aparitia controverselor legate de islam, pornind un adevarat Jihad.

Pozitia de top in top 10 religii in lume este ocupata de crestinism. Crestinismul – in orice forma sau cult ar fi reprezentat – se bazeaza pe trei idei bine definite: nasterea, moartea si invierea lui Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu. Pentru fiecare ramura a crestinismului, Biblia este considerata cuvantul Domnului, fiind o carte sfanta. Intre crestinism, iudaism si islam exista o raca bazata pe faptul ca toate trei sunt religii avraamice, insa fiecare considera ca detine linia directa catre Dumnezeu pe care celelalte nu o au.

Religia poate duce la cresterea spirituala a practicantului daca este vazuta ca o filosofie si nu ca o ideologie, pentru ca cea din urma impune restrictii si poate deveni opresiva. Religia exista si a ajuns sa fie considerata o salvare pentru credinciosi, reprezentand o adevarata oaza de liniste si spiritualitate. Din pacate insa, anumite ramuri din religie sunt mai constrictive si ignorante fata de celelalte credinte, ajungandu-se mereu la discutii in contradictoriu si chiar la consecinte mai grave.