Estonia si Letonia au incheiat un acord comun pentru achizitionarea unui sistem de aparare aeriana cu raza medie de actiune fabricat in Germania. Cele doua state baltice au semnat, de asemenea, o scrisoare de intentie de a participa la Initiativa European Sky Shield (ESSI) a Germaniei, lansata anul trecut dupa invazia Rusiei in Ucraina.

“Aceasta este de departe cea mai mare investitie in aparare din istoria Estoniei. Este ceva ce nu vedem in fiecare zi”, a declarat ministrul eston al apararii, Hanno Pevkur.

„Razboiul barbar al Rusiei in Ucraina a aratat ca apararea aeriana este esentiala pentru a proteja fortele armate si infrastructura critica de atacurile aeriene”. 

Sistemul de aparare aeriana cu raza medie de actiune IRIS-T SLM care a fost vandut cu un miliard de dolari este dezvoltat de compania germana de arme Diehl Defence. 

La o ceremonie de semnare la Rothenbach, sudul Germaniei, ministrul german al apararii Boris Pistorius a declarat ca „apreciaza” faptul ca Estonia si Letonia s-au alaturat ESSI. 

19 tari europene, inclusiv Germania, Regatul Unit, Belgia, Finlanda, Ungaria, Tarile de Jos si Suedia, s-au reunit pentru a dezvolta un sistem de aparare aeriana la sol in cadrul proiectului ESSI.

Sky Shield ar presupune achizitii in comun de sisteme cu raza scurta, medie si lunga de actiune, inclusiv rachetele US Patriots si SUA-Israeli Arrow 3.

Franta, Italia si Polonia nu s-au inscris in proiect, Parisul argumentand in schimb pentru un sistem de aparare aeriana care sa utilizeze echipamente europene.

Moscova a incercat sa distruga o nava de marfa in Marea Neagra – Londra

Marea Britanie a acuzat luni fortele ruse ca au incercat sa distruga o nava de marfa civila sub pavilion liberian in portul Odessa, sud-vestul Ucrainei, cu mai multe atacuri cu rachete pe 24 august. 

Incercarea a fost insa dejucat de Kiev. 

Rachetele de tip Kalibr, lansate de pe o nava de razboi ruseasca pe mare, „au fost doborate cu succes de fortele ucrainene”, a scris Ministerul de Externe britanic intr-un comunicat.

„In ciuda esecului sau, acest atac este o demonstratie clara a incercarilor repetate ale Rusiei de a sugruma economia ucraineana si a nesocotirii [presedintelui rus Vladimir] Putin fata de vietile civililor si interesele tarilor din Africa, Asia si Orientul Mijlociu”. a adaugat.

„Aceste atacuri arata cat de disperat este [Vladimir Putin]”, a declarat ministrul de externe al Regatului Unit James Cleverly, citat in declaratie.

Rusia a anuntat in iulie ca se retrage dintr-un acord de referinta care a ridicat blocada asupra exporturilor de cereale ucrainene peste Marea Neagra. 

Moscova doreste sa fie ridicate sanctiunile occidentale asupra propriilor exporturi de produse agricole si ingrasaminte inainte de a se putea adera din nou la acord. 

Intermediat in 2020 de ONU si Turcia, acordul cu cereale la Marea Neagra este vital pentru aprovizionarea globala cu alimente, Moscova promitand in septembrie sa livreze cereale gratuite in sase state africane.

Potrivit Londrei, atacurile rusesti asupra infrastructurii civile si a porturilor ucrainene au distrus „280.000 de tone” de cereale din iulie, „mai mult decat a promis Rusia ca va da tarilor africane”.

Din aceasta vara, numarul atacurilor din Marea Neagra a crescut de ambele parti. Rusia, in special, a intensificat bombardarea infrastructurii de export de cereale a Ucrainei.

Polonia cere prelungirea embargoului ucrainean pe cereale

Prim-ministrul polonez spune ca guvernul sau doreste sa continue un embargo sanctionat de UE asupra importurilor de cereale din Ucraina, deoarece ar dauna fermierilor polonezi.

„Polonia nu va permite ca cerealele din Ucraina sa ne inunde”, a scris marti prim-ministrul Mateusz Morawiecki  pe platforma de socializare X , cunoscuta anterior sub numele de Twitter.

„Indiferent de deciziile grefierilor de la Bruxelles, nu ne vom deschide granitele”, a spus el in mijlocul unei campanii intense pentru alegerile parlamentare.

Polonia, Ungaria si Slovacia, in acord cu Uniunea Europeana, au impus un embargo asupra produselor agricole ucrainene pentru a preveni excesul pe pietele lor de origine care ar afecta fermierii locali. 

Numai tranzitul marfurilor sigilate este permis in efortul de a ajuta Ucraina sa-si trimita produsele in strainatate, deoarece Rusia isi blocheaza rutele obisnuite de export. 

Embargoul urma sa expire pe 15 septembrie. Adresandu-se fermierilor din Kosow Lacki, in regiunea agricola de est a Poloniei, Morawiecki a spus ca a cerut Comisiei Europene, executivul UE, sa extinda interdictia actuala de intrare a porumbului, graului, floarea-soarelui si rapitei in Ucraina.

Daca Bruxelles-ul refuza sa faca acest lucru, a spus el, „o vom face singuri pentru ca nu putem permite o dereglementare a pietei”.

Putin se intalneste cu Kim Jong-un in estul indepartat al Rusiei

Kim Jong-un a intrat marti in Rusia intr-un tren blindat pentru a-l vedea pe presedintele Vladimir Putin, o intalnire rara intre lideri izolati condusi impreuna de nevoia lor de sprijin in escaladarea conflictelor cu Occidentul.

Se asteapta ca dictatorul nord-coreean sa caute ajutor economic si tehnologie militara pentru tara sa saracita, oferind in schimb munitii pentru efortul de razboi extenuant al Rusiei in Ucraina.

Aceasta intalnire este o sansa pentru liderul nord-coreean de a evita sanctiunile paralizante ale ONU si anii de izolare diplomatica. Pentru Putin, este o oportunitate de a reumple magazinele de munitie pe care razboiul le-a epuizat.

Coreea de Nord ar putea avea zeci de milioane de obuze de artilerie si rachete vechi, bazate pe modele sovietice, care ar putea oferi un impuls urias armatei ruse din Ucraina, spun analistii.

Orice acord de arme cu Coreea de Nord ar incalca sanctiunile, pe care Rusia le-a sustinut in trecut.

Kim este aparent insotit de Jo Chun-ryong, un oficial al partidului de guvernamant responsabil de politicile privind munitiile, care s-a alaturat liderului in turneele recente ale fabricilor producatoare de obuze de artilerie si rachete, potrivit Ministerului Unificarii din Coreea de Sud. Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, va face parte din delegatia rusa.

Lim Soo-suk, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Coreei de Sud, a declarat ca Seulul mentine comunicarea cu Moscova in timp ce monitorizeaza indeaproape vizita lui Kim.

„Niciun stat membru al ONU nu ar trebui sa incalce sanctiunile Consiliului de Securitate impotriva Coreei de Nord prin angajarea intr-un comert ilegal de arme si, cu siguranta, nu trebuie sa se angajeze intr-o cooperare militara cu Coreea de Nord care submineaza pacea si stabilitatea comunitatii internationale”, a spus Lim in timpul unui briefing. .