Miliardarul tehnologic Elon Musk a declarat ca a impiedicat anul trecut un atac ucrainean asupra unei baze navale ruse, respingand cererea Kievului de a activa accesul la internet in Marea Neagra, langa Crimeea anexata la Moscova. Serviciul de internet prin satelit Starlink, operat de compania SpaceX, detinuta de Musk, a fost desfasurat in Ucraina la scurt timp dupa ce a fost invadat de Rusia in februarie 2022.

„A existat o cerere de urgenta din partea autoritatilor guvernamentale de a activa Starlink pana la Sevastopol. Intentia evidenta este de a scufunda cea mai mare parte a flotei ruse la ancora”, a postat Musk pe X, denumit anterior Twitter.

A existat o solicitare de urgenta din partea autoritatilor guvernamentale de a activa Starlink pana la Sevastopol.

Intentia evidenta este aceea de a scufunda la ancora cea mai mare parte a flotei ruse.

Daca as fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi in mod explicit complice la un act major de razboi si…

Orasul Sevastopol este baza Flotei Ruse de la Marea Neagra din peninsula Crimeea, care a fost anexata de Moscova in 2014.

„Daca as fi fost de acord cu cererea lor, atunci SpaceX ar fi in mod explicit complice la un act major de razboi si escaladare a conflictului”, a spus Musk.

Musk a postat ca raspuns la un fragment publicat dintr-o viitoare biografie a magnatului tehnologiei de catre Walter Isaacson.

 Isaacson a scris ca, in septembrie anul trecut, „Armata ucraineana incerca un atac furtiv asupra flotei navale ruse cu sediul la Sevastopol in Crimeea, trimitand sase submarine mici drone pline cu explozibili. folosea Starlink pentru a-i ghida catre tinta.”

Musk „a vorbit cu ambasadorul Rusiei in Statele Unite… (care) ii spusese in mod explicit ca un atac ucrainean asupra Crimeei va duce la un raspuns nuclear”, a scris Isaacson.

Musk “le-a spus in secret inginerilor sai sa opreasca acoperirea pe o raza de 100 de kilometri de coasta Crimeei. Drept urmare, atunci cand submarinele ucrainene cu drone s-au apropiat de flota rusa din Sevastopol, acestea si-au pierdut conectivitatea si au ajuns la tarm inofensiv”, potrivit Isaacson.

Intr-o alta postare, Musk a contracarat contul lui Isaacson.

“Regiunile Starlink in cauza nu au fost activate. SpaceX nu a dezactivat nimic”, a postat Musk.

Fostul presedinte al Rusiei si oficial inalt de securitate Dmitri Medvedev, ca raspuns la detalierea incidentului de catre Isaacson, l-a laudat pe Musk.

„(Musk) era ingrijorat de un atac nuclear de represalii”, a postat Medvedev pe X. “Daca ceea ce a scris Isaacson in cartea sa este adevarat, atunci se pare ca Musk este ultima minte adecvata din America de Nord. Sau, cel putin, in America neutra din punct de vedere al genului, el este cel cu mingi.”

Musk a cerut, de asemenea, joi un armistitiu in conflict.

“Ambele parti ar trebui sa fie de acord cu un armistitiu. In fiecare zi care trece, mai multi tineri ucraineni si rusi mor pentru a castiga si a pierde mici bucati de pamant, cu granitele abia schimbandu-se. Asta nu merita viata lor”, a postat el.

Mogulul tehnologiei a fost implicat in discutii publice anterioare cu liderii ucraineni care au fost suparati de propunerile sale controversate de a calma conflictul, inclusiv de a recunoaste suveranitatea Rusiei asupra Peninsula Crimeea ocupata.

In octombrie 2022, la opt luni dupa ce a spus ca a luat decizia de a respinge cererea „urgenta” a Ucrainei de a extinde acoperirea Starlink, Musk si-a schimbat cursul dupa ce a sugerat ca va opri finantarea utilizarii retelei sale de satelit de catre Ucraina.

Musk a spus ca SpaceX nu va putea plati pentru Starlink in Ucraina pe termen nelimitat, dar a doua zi a spus intr-un tweet: „La naiba cu asta. Chiar daca Starlink inca pierde bani si alte companii primesc miliarde de dolari de la contribuabili, Vom continua sa finantam gratuit guvernul Ucrainei”. 

El s-a razgandit dupa ce armata americana a confirmat ca comunica cu compania miliardarului despre posibilitatea finantarii guvernului SUA pentru ca Ucraina sa continue sa foloseasca reteaua de satelit.