Alcatraz este o noua serie SF drama venita de peste Ocean care are ca si tema o conspiratie ce implica inchisoarea cu acelasi nume faimoasa in Statele Unite ale Americii. Seria urmeaza unui plan complicat ce se desfasoara in doua linii temporale, inchisoarea Alcatraz fiind inchisa in 1963 in urma a ceea ce a fost declarat ca fiind conditii neadecvate pentru prizonieri si garzile lor. Se pare insa ca acestia au ajuns cumva in lumea contemporana si se plimba pe strazile din San Francisco, fiind haituiti si capturati de catre o agentie guvernamentala. Seria a strans la activ 13 episoade.

Evenimentele seriei Alcatraz pornesc de la 21 martie 1963, ziua in care peste 300 de detinuti si 40 de garzi au disparut pur si simplu din inchisoarea-insula, fara a lasa vreo urma. Guvernul nu a stat pe loc si a inventat repede o poveste, motivand ca inchisoarea a fost inchisa pentru ca detinutii si garzile nu aveau conditiile necesare coabitarii, detinutii fiind mutati in alte facilitati. Agentul federal Emerson Hauser este un tanar agent de politie insarcinat cu transferarea detinutilor la inchisoarea respectiva in 1963 si el este unul din primii care descopera ca acestia au disparut.

In prezent, cei intitulati 63 – detinutii si garzile din Alcatraz – se intorc unul cate unul si se pare ca timpul nu a avut niciun efect asupra lor. Se pare ce ei nu au idee unde se afla si ce s-a intamplat cu ei in timpul in care au fost disparuti. Si mai straniu este faptul ca guvernul nu se sperie de acest rezultat, asteptand chiar intoarcerea lor. Hauser conduce acum o organizatie guvernamentala care se ocupa cu recuperarea detinutilor si garzilor, aceasta fiind infiintata demult si asteptand o data a reintoarcerii „cobailor”. Pentru a ajuta la depistarea celor pierduti si la recuperarea lor, Hauser ii angajeaza pe detectiva Rebecca Madsen si doctorul Diego Soto, un expert in istoria inchisorii Alcatraz. Cei din 63 se intorc fara a sti unde au fost, insa au compulsia de a gasi anumite obiecte si de a-si continua obiceiurile neortodoxe.

Personajele seriei

Protagonista seriei Alcatraz este Rebecca Madsen (Sarah Jones), o detectiva a aripii de omucideri din cadrul politiei din San Francisco ce are legaturi cu cei din inchisoare. Ea se implica dupa ce bunicul ei il ucide pe partenerul detectivei si ea incepe sa investigheze cazul. Rebecca a fost crescuta de unchiul ei, garda la inchiosare si politist, dupa ce parintii ei mor. Ea l-a ajutat pe unchiul ei la cazuri inca de cand era mica, dand dovada de fler si talent si cladindu-si o cariera proprie.

Diego Soto este partenerul Rebeccai, personajul fiind interpretat de actorul Jorje Garcia. Doctorul are diploma de doctorat in justitie criminala si istoria razboaielor civile si a scris multe carti despre Alcatraz. Se pare ca Diego a facut facultatile de dragul parintilor, dizgratiindu-se in randul colegilor dupa ce a scris un studiu criminalistic avand ca si subiect orasul Gotham City. Astfel, el a reusit sa isi deschida propriul magazin de benzi desenate al carui fan este. Se pare ca a trecut printr-o experienta traumatizanta in copilarie cand a fost rapit. Desi nu are experienta pe teren, Diego detine destule informatii despre detinutii disparuti astfel ca este extrem de valoros pentru echipa de investigatii.

Emerson Hauser (Sam Neill) este singura legatura ramasa intre detinutii disparuti si Alcatraz. Fost politist si prezent agent FBI, Hauser conduce echipa de investigatii si recuperari. Licentiat in filosofie, Hauser are ca si prioritate gasirea si incarcerarea detinutilor evadati, insa in cazul in care vietile oamenilor nevinovati sunt in pericol, el nu ezita sa ii protejeze. El a fost primul agent care a descoperit ca detinutii si garzile lor au disparut in 1963.

Edwin James este directorul inchisorii Alcatraz. El este destul de tolerant cu prizonierii, insa isi obtine informatiile de care are nevoie. El nu ezita sa recurga la tortura psihica pentru a ajunge sa obtina informatiile pe care si le doreste. Edwin a disparut odata cu detinutii in 1963 si inca nu i se cunoaste locatia, insa se pare ca directorul inchisorii stie despre ce era vorba si ce s-a intamplat la disparitia detinutilor.

Doctorita Lucille Banerjee este colega si prietena lui Hauser. Ea a disparut in 1963 alaturi de ceilalti detinuti din Alcatraz. Desi recuperarea ei a dus la o coma, ea s-a refacut gratie sangelui unui prizonier capturat. Se pare ca detinutii din Alcatraz au fost supusi unor experimente care le-au adus si diferite puteri ceva mai neobisnuite. Ea se reface si incepe sa ajute echipa cum poate mai bine.

Unul dintre cei mai puternici detinuti si inamici ai echipei de colectare este Tommy Madsen, detinutul numarul 2002, care este mult mai puternic decat ceilalti. El este bunciul Rebeccai si fratele unchiului care a crescut-o. Rebeccai i s-a spus initial ca bunicul ei a fost gardian in Alcatraz, ea afland adevarul cand a vazut listele de 63. Se pare ce el este unul din cei mai importanti detinuti, Houser dorindu-si sa il prinda cat mai repede. Agentul trebuie sa mai astepte insa, pentru ca Madsen se ascunde timp de luni bune si nu da semne ca ar putea fi gasit prea usor.

Serialul a fost desemnat una dintre cele mai asteptate aparitii ale anului 2012, povestea sa fiind una buna, din spusele criticilor care vazusera deja episodul pilot. Se pare ca ideile luate din seriale precum Cei 4400 si Flash Forward au creeat o noua poveste buna, care tine telespectatorii aproape de micile ecrane. Pentru unii insa, serialul Alcatraz s-a dovedit a fi prea dragut pentru TV si, desi a inceput promitator, a esuat teribil la ratinguri mai spre final.

Se pare ca seria s-a incheiat, lasandu-si fanii cu sufletul la gura, insa si cu idei care ar putera duce la o noua interpretare sau chiar la o continuare. Serialul a crescut interesul in ceea ce priveste inchisoarea Alcatraz, turistii care viziteaza locul abatandu-se de la turul specific in incercarea de a gasi camerele secrete din film. Tocmai de aceea, cei ce administreaza inchisoarea au pus semne ce spun clar ca serialul reprezinta inchisoarea fictiva si ca zonele inchise publicului sunt acolo pentru a-l proteja, nu pentru a ascunde secrete.