Primul trimestru de sarcina implica modificari in toate aspectele. Este foarte important ca mama sa fie bine informata despre ceea ce urmeaza si sa aiba intelegere si sprijin pentru a face fata acestei etape cu o atitudine pozitiva.

Primul trimestru de sarcina este unul dintre cele mai dinamice datorita multitudinii de modificari care apar una dupa alta. In scopul calcularii sarcinii, aceasta incepe din prima zi a ultimei menstruatii a mamei si dureaza pana la sfarsitul saptamanii 12.

O sarcina normala dureaza 40 de saptamani in total. Sarcina este impartita in trimestre, care sunt trei in total. In primul trimestru de sarcina exista o adevarata val de hormoni in corpul mamei. Acest lucru duce la multe demonstratii care uneori par coplesitoare.

In acelasi timp, bebelusul are o dezvoltare rapida. Organele vitale precum creierul, maduva spinarii si inima incep sa se formeze. Apar si picioarele, bratele si organele sexuale. Spre sfarsitul primului trimestru de sarcina, bebelusul masoara intre 7 si 10 centimetri si cantareste in jur de 28 de grame.

Primul trimestru de sarcina: modificari in prima luna

Cele mai importante evenimente din prima luna de sarcina sunt fertilizarea ca atare si formarea sacului amniotic si a placentei. De asemenea, se creeaza o fata rudimentara si incep sa apara primele elemente ale sistemului circulator. Sa ne uitam la aceasta mai detaliat.

Saptamanile 1 si 2

Dupa cum s-a mentionat deja, in scopul calculului, primul trimestru de sarcina este numarat de la data inceperii ultimei menstruatii. Prin urmare, in timpul saptamanilor 1 si 2 nu exista o sarcina efectiva. Perioada menstruala este considerata ca parte a sarcinii, chiar daca o femeie nu este fertilizata.

Saptamana 3

Saptamana 3 corespunde momentului de fertilizare. Sperma si ovulul se unesc intr-una din trompele uterine. Asa se formeaza „zigotul”, care este un organism de baza. Apoi se imparte si formeaza un grup de celule numite „morula”. Simultan, avanseaza spre uter.

Saptamana 4

In saptamana 4 a primului trimestru de sarcina, are loc implantarea. Morula continua sa se divizeze si formeaza un organism mai mare numit „blastocist”. Aceasta se fixeaza si se cuibareste in mucoasa uterina sau endometru. Aceasta se numeste implantare.

Partea interna a blastocistului sufera modificari si devine un embrion. Partea exterioara a acesteia incepe sa modeleze placenta, care este esentiala in nutritia bebelusului pe tot parcursul sarcinii.

Modificari in a doua luna

A doua luna a primului trimestru de sarcina este o etapa in care organele incep sa se formeze. Miscarea bebelusului apare pentru prima data, desi mama nu o observa. La sfarsitul acestei faze, bebelusul masoara 2,5 centimetri si cantareste aproximativ 9,5 grame. Capul este o treime din corp.

Saptamana 5

Pana in saptamana 5, nivelurile unui hormon numit gonadotropina corionica au crescut semnificativ. Acest lucru determina producerea mai multor estrogeni si progesteron, iar ovarele inceteaza sa produca oua. Ciclul menstrual este, de asemenea, intrerupt.

Embrionul este format din trei straturi : exoderm (stratul exterior), mezoderm (stratul mediu) si endodermul (stratul interior). Primul da nastere sistemului nervos central, periferic, urechii interne si a ochilor.

Saptamana 6

Tubul neural se inchide de -a lungul spatelui. De acolo se vor forma creierul si maduva spinarii. Inima incepe sa bata si celelalte organe continua sa se formeze. Apar structurile incipiente ale ochilor si urechilor, precum si mici umflaturi care vor deveni brate. Corpul bebelusului isi asuma o postura in forma de „C”.

Saptamana 7

In aceasta saptamana creierul si fata bebelusului prind contur. Apar narile si incep sa se formeze retinele. Bucatile care corespund bratelor capata un aspect de paleta si apar primii lastari care vor deveni picioare.

Saptamana 8

Rudimentele picioarelor iau forma paletelor. Apar primele semne de formare a degetelor. Apar si urechile precare , iar ochii sunt deja clar distincsi. Trunchiul si gatul incep sa se indrepte. Se formeaza buza superioara si nasul.