Festivalul Filmului Evreiesc de la Bucuresti se inscrie intr-o retea ce include peste 130 de manifestari similar organizate in intreaga lume sub brand-ul Jewish Film Festival. Prin gazduirea primului eveniment de acest gen, capitala Romaniei se conecteaza la marile metropole care celebreaza valorile cultural-artistice evreiesti. Implicit, Festivalul Filmului Evreiesc Bucuresti promoveaza Romania la nivel international, ca un spatiu al diversitatii, al cunoasterii si, implicit, al tolerantei. Iata mai jos o lista cu 10 dintre lungmetrajele ecranizate in timpul Festivalului: 

10. O fata evreica la Shangai

O fata evreica la Shanghai este primul film de animatie chinezesc care vorbeste despre Holocaust. Actiunea se petrece in Mica Viena, cartierul din Shanghai unde, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, si-au aflat adapost peste 30.000 de evrei. Rina, o scolarita ochioasa din comunitatea refugiatilor, se imprieteneste cu Zhou A-Gen, un vanzator chinez de clatite. Desi foarte diferite si situate la mii de kilometri distanta, tarile celor doi se confrunta cu situatii asemanatoare, atata vreme cat Shanghaiul sufera din pricina ocupatiei japoneze. Luati in grija de catre o familie de localnici, Rina si fratiorul ei, Michaeli, se adapteaza rapid la viata din Shanghai. Numai ca o intamplare neasteptata vine sa le tulbure din nou existenta.

9. David

Daud (11 ani), fiul unui imam de la o moschee din Brooklyn, trebuie sa impace asteptarile tatalui cu sentimentul alteritatii si al izolarii pe care i-l induc chiar si membrii comunitatii musulmane. Inocent si de buna-credinta, Daud se imprieteneste cu un grup de baieti evrei care sunt convinsi ca urmeaza, ca si ei, scoala religioasa din cartierul evreiesc invecinat. Cu totii ii spun David. Prietenul lui cel mai bun devine Yoav, a carui familie il primeste cu bratele deschise. Bucuria camaraderiei, pe care pana atunci n-o incercase, va lua brusc sfarsit cand adevarul despre obarsia lui va iesi la iveala.

8. Copii minune

Datorita pactului de neagresiune intre Stalin si Hitler, in Ucraina anului 1941 era inca liniste si doua fetite evreice – pianista Larissa si violonista Abrascha – puteau visa ca intr-o zi vor canta la Carnegie Hall, dupa ce au dat concerte prin toata Uniunea Sovietica, in fata unor importanti membri de partid. Prietenia lor cu Hanna, fiica berarului german din oras, s-a nascut tot din pasiunea lor comuna pentru muzica. Odata cu invazia nazista, viata evreilor este amenintata, ei devin persoane nefrecventabile, drept care parintii ii interzic Hannei sa-si mai vada prietenele. Dedicat memoriei celor 500.000 de copii care au pierit in timpul Holocaustului, filmul aduce un tribut emotionant inocentei.

7. Jurnalul Estherei

Dupa moartea mamei sale, Sarah Blumenfeld descopera in jurnalul acesteia adevaruri tulburatoare despre tineretea ei ca tanara evreica in Polonia ocupata de nazisti. Incapabila insa sa gaseasca raspuns la numeroasele intrebari pe care si le pune citind acest jurnal, Sarah porneste in cautarea Apolloniei, cea mai buna prietena a Estherei, inainte ca aceasta sa ajunga intr-un lagar de concentrare. O gaseste intr-o casa de batrani unde este ingrijita de fiica ei, Maria, cu care Sarah se imprieteneste.

6. Oameni liberi

1942 in Parisul aflat sub ocupatie germana. Younes, un tanar functionar algerian care se ocupa cu comertul la negru, este arestat de politia franceza, care il elibereaza in schimbul angajamentului sau de a spiona moscheea din Paris. Politia ii suspecteaza pe cei de la moschee, printre care si pe superiorul Ben Ghabrit ca i-ar sprijini pe musulmanii din Rezistenta si ca i-ar ajuta pe evreii din nordul Africii, furnizandu-le acte false. La moschee, Younes il intalneste pe cantaretul algerian Sali  Halali si e foarte impresionat de vocea lui frumoasa si de personalitatea lui puternica. O stransa prietenie se naste intre ei, iar cand Younes afla ca Salim e evreu, el refuza cu orice risc sa mai colaboreze cu politia. Astfel, Younes se transforma dintr-un muncitor emigrant fara cultura si implicare politica, intr-un luptator pentru libertate.

5. Prima mea nunta

Adrian si Leonora au hotarat sa se casatoreasca. El e evreu, ea e catolica. Diferenta de credinta nu reprezinta un impediment, pentru ca nici unul, nici celalalt nu sunt din cale afara de religiosi. Cu toate astea, Adrian nu stie cum sa amane ceremonia. Nu pentru ca i-ar fi frica (sau poate ca-i este?!), ci pentru ca a pierdut mai intai o verigheta, mai apoi pe amandoua. Ceea ce urmeaza e un adevarat dezastru.

4. O chema Sarah

Paris, iulie 1942. Sarah, o fetita de zece ani, e arestata  in toiul noptii, impreuna cu parintii ei, de catre politia franceza, care bantuie din casa in casa dupa familiile de evrei. Disperata sa-si protejeze fratele mai mic, Sarah il incuie in dulapul din dormitor – ascunzatoarea lor preferata -, promitandu-i ca se va intoarce sa-l elibereze, imediat ce li se va da si lor drumul. Dupa saizeci de ani, povestea fetitei de atunci se impleteste cu aceea a Juliei Jarmond, o ziarista americana care investigheaza acele arestari nocturne. Cercetarile sale o fac sa descopere secrete care o leaga de Sarah, ridicand totodata semne de intrebare asupra relatiilor ei sentimentale.

3. Stele nelinistite

Bazata pe un episod real din viata tinerei si carismaticei Simone Weil, aceasta este povestea istoricei sale intalniri cu cel care i-a fost gazda in vara anului 1941 – Gustave Thibon, “taranul filosof “. Ulterior, el avea sa publice postum unul dintre cele mai cunoscute manuscrise ale ei. Sub vraja acestui “tinut fermecat” acoperit de vii, lavanda si scaldat de soarele din Provence, Simone, Gustave si sotia acestuia, Yvette, cunosc un moment unic si nepretuit de intimitate. In aceasta ambianta plina de complicitate, gelozii si tachinari, dar nelipsita de iubire si amuzament, timpul pare sa se fi oprit in loc pentru o clipa, in Franta ocupata.

2. Infidelul

Mahmud Nasir este un sot iubitor, un tata afectuos si un musulman “relaxat”, pentru ca ii place muzica rock si mai bea din cand in cand alcool. In viata lui totul mergea bine, pana in ziua in care descopera ca este un copil adoptat, ca nu este musulman, ci evreu si ca numele lui adevarat e Solly Shimshillewitz. Toata existenta lui e data peste cap, Mahmud devine prada unei profunde crize de identitate si risca sa-si piarda familia, careia nu indrazneste sa-i spuna adevarul.

1. Razia

Paris, 6 iulie 1942. Un baietel de 11 ani, Joseph Weismann, trebuie sa se duca la scoala cu o stea galbena cusuta pe piept, pentru ca asa impune noul decret emis de guvernul francez, prin care se interzice accesul evreilor in parcuri, cinematografe, targuri si gradini publice. Peste numai zece zile, familia Weismann este trezita in toiul noptii si imbarcata in autobuze de catre jandarmii francezi. 13.000 de evrei sunt inghesuiti in incinta velodromului de iarna parizian. Timp de cinci zile, vor fi tinuti acolo fara hrana, fara apa, fara ingrijire medicala. Razia reda destine reale, atat ale victimelor, cat si ale calailor. Ale celor care au orchestrat totul, ale celor care au avut incredere. Ale celor care s-au facut ca nu vad. Ale celor care s-au impotrivit. Toate personajele din film au existat. Toate evenimentele, chiar si cele extreme, au avut loc in acea vara a anului 1942.