Generalul-locotenent Michael Flynn a fost veriga slaba a securitatii nationale. Nu numai ca „inducea in eroare opinia publica” si vicepresedintele cu privire la conversatiile sale cu ambasadorul rus, dar era si susceptibil de „santaj” din partea Kremlinului. Acest lucru a fost declarat astazi de fostul procuror general al Statelor Unite, Sally Yates, in declaratia sa cruciala in fata Subcomitetului Judiciar al Senatului care investigheaza complotul rusesc. O declaratie exploziva care a aratat incetineala exasperanta a Casei Albe in inchiderea crizei deschise de minciunile Consilierului pentru Securitate Nationala.

Scandalul Flynn si-a avut epicentrul la sfarsitul anului trecut. Donald Trump nu preluase inca mandatul, iar presedintele Barack Obama urma sa faca publice sanctiunile impotriva Rusiei pentru campania sa de defaimare impotriva lui Hillary Clinton in timpul alegerilor. La acea vreme, magnatul republican delegase relatia cu Kremlinul generalului locotenent Flynn. Un soldat in varsta de 58 de ani, care este la fel de stralucit pe campul de lupta pe cat este extremist si rusofil in domeniul ideologic.

Desi nu era cunoscut public, Flynn a fost investigat de FBI: relatia sa cu Rusia a depasit simpatia lui pentru jocurile de putere ale lui Vladimir Putin. Intre 2012 si 2014 a condus Agentia de Informatii pentru Aparare. Tratamentul sau tiranic fata de superiori si subordonati i-a castigat o ura profunda si a culminat cu demiterea sa. Dupa ce s-a despartit de Administratie, departe de a pastra distanta, a inceput sa lucreze ca consilier la companii rusesti si in acest demers chiar impartise o fata de masa la un eveniment public cu Putin.

Dar nu doar acele legaturi au starnit suspiciuni. Obama insusi, potrivit surselor de la Casa Alba, l-a avertizat pe Trump sa nu-l numeasca pe Flynn in nicio functie din cauza modurilor sale abuzive.

Republicanul a ignorat sfatul. Avea incredere in Flynn pentru a usura relatiile cu Kremlinul. Si asa s-a intamplat pe 29 decembrie trecut. In acea zi, Obama a anuntat expulzarea a 35 de diplomati rusi pentru interferenta in timpul campaniei. Flynn l-a sunat apoi pe ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kislyak. Pe parcursul mai multor conversatii telefonice, fostul general-locotenent a lasat sa se inteleaga ca, daca Moscova va ramane calma si va lasa fara raspuns sanctiunile, ar fi mai usor sa reechilibrati relatiile atunci cand va fi inaugurat Trump. A doua zi dimineata, Putin a decis sa nu riposteze.

Dupa inaugurarea prezidentiala, pe 20 ianuarie, Flynn a fost numit consilier pentru securitate nationala. Interogat pe 24 ianuarie de FBI cu privire la conversatiile sale cu ambasadorul Kislyak, el a negat ca a discutat despre sanctiuni. A spus acelasi lucru public. Si aceeasi versiune a fost sustinuta in mai multe interviuri de vicepresedintele Mike Pence.

Atunci a intervenit procurorul general interimar, Sally Yates, numarul doi al fostului sef al justitiei, democratul Loretta Lynch. Pe 26 ianuarie, el a cerut un interviu cu Donald McGahn, un consilier al Casei Albe. Constient de interceptarile telefonice pe care serviciul de informatii le efectuase in mod obisnuit ambasadorului Sislyak si in care a aparut conversatia cu Flynn, procurorul a avertizat ca consilierului pentru securitate nationala ii scapa adevarul si ca, prin urmare, este susceptibil de santaj din partea Rusiei.

„I-am spus ca comportamentul lui Flynn a fost problematic, ca a indus in eroare vicepresedintele si publicul si ca asta era ceva despre care si rusii stiau. A fost o problema pentru ca a creat o situatie compromitatoare”, a spus Yates Senatului.

Procurorul si McGahn s-au intalnit din nou a doua zi. „McGahn m-a intrebat ce conteaza daca un membru al Casei Albe l-a mintit pe altul. I-am raspuns ca de fiecare data cand se repeta aceasta falsitate, situatia de risc crestea. Si ca informatiile le-au fost date, astfel incat sa poata lua masuri”, a spus Yates.

Avertismentul a fost exceptional de grav. Unul dintre cei mai importanti oficiali de securitate ai Americii si pastratorul celor mai adanci secrete ale sale mintea, chiar si pe vicepresedinte, despre relatia sa cu Kremlinul. Casa Alba a minimalizat avertismentul, considerand-o un caz legal, iar Trump a lasat timpul sa treaca. Dar Yates nu a supravietuit. Patru zile mai tarziu, procurorul general a fost demis pentru ca a refuzat sa apere controversatul veto privind imigratia. Si numai dupa ce The Washington Post a dezvaluit conversatiile cu Kislyak, doua saptamani mai tarziu, presedintele a scapat de Flynn.

Din acel 13 februarie, Trump nu a mai putut scapa de complotul rusesc. FBI si doua comitete de informatii investigheaza daca anturajul republicanului s-a coordonat cu Kremlinul in atacul cibernetic impotriva lui Clinton. Desi legatura nu a fost inca dovedita, orice piste noi sunt extrem de toxice pentru Casa Alba. Cu Flynn cazut si procurorul general supus unei descalificari partiale, care si-a ascuns si conversatiile cu ambasadorul rus, urmatoarea piesa de capturat este insusi presedintele.