Euribor reprezinta rata cea mai importanta pentru piata monetara in euro. Aceasta a fost introdusa incepand cu anul 1999 si este sponsorizata de catre Federatia Europena Bancara, institutie abilitata sa reprezinte peste 4500 de banci din toate statele Uniunii Europene. De cealalta parte, Robor este reprezentata de rata medie a dobanzilor la care bancile de la noi din tara fac imprumuturi intre ele. Aceast rata este stabilita in fiecare zi, prin realizarea mediei aritmetice a mai multor cotatii ale dobanzilor folosite de mai multe zeci de banci alese de catre banca centrala. In randurile care urmeaza vom vedea de ce Euribor si Robor sunt doi actori importanti pe piata economica.

Practic, Euribor reprezinta rata la care o banca importanta ofera depozite in zona euro unei alte banci de aceeasi factura. Indicele Euribor are impact direct asupra dobanzilor variabile, insa nu si asupra celor fixe. Mai jos vom explica mai exact cum se manifesta aceste doua tipuri de dobanzi.

Dobanda variabila este formata dintr-un indice de referinta international sau dintr-un indice intern al institutiei bancare peste care se adauga o marja fixa. De obicei, primul indice poate fi foarte usor urmarit din punctul de vedere al valorii si al evolutiei sale pe piata, in vreme ce al doilea nu poate fi verificat, intrucat valoarea si evolutia sa nu sunt afisate public.

Dobanda fixa este formata dintr-un indice, numit swap si o marja. Principala deosebire fata de dobanda variabila este aceea ca dobanda fixa nu se poate modifica in nicio circumstanta, dupa ce a fost stabilita.

Dupa ce am explicat modul in care functioneaza dobanda variabila si cea fixa, este usor de inteles felul in care o eventuala crestere a ratei Euribor are impact asupra creditelor cu dobanda variabila. La noi in tara, majoritatea acestor credite au astfel de dobanda, astfel incat indicele Euribor are un rol deloc de neglijat. In plus, conform ultimelor estimari, peste patru cincimi dintre creditele pentru case si aproape jumatate dintre creditele de consum sunt facute cu rate in euro.

Indicele Euribor poate avea un numar de cotatii, precum Euribor 1M, Euribor 3M sau Euribor 6M (M, de la months=luni).

Pana la venirea primei crize economice mondiale, nu foarte multa lume cunostea ce este acele Euribor, insa, in timpul si dupa recesiune, oamenii au inceput sa se documenteze si din acest punct de vedere. In ultimii ani, indicele Euribor a crescut continuu, ajungand in prezent la o valoare de peste 2%. Maximul sau a fost atins in urma cu cativa ani, cand acesta ajunsese la 5%.

De cealalta parte, Robor este un indice folosit de catre o multime de banci pentru a stabili dobanzile variabile. Acesta are o influenta importanta asupra valorii ratelor lunare la creditele in lei. Toti romanii care au un credit cu dobanda variabila trebuie sa cunoasca toate detaliile care reies din indicele Robor. Pe piata mai exista si un al treilea indice, Libor, care se aplica tuturor creditelor in franci elvetieni. Totusi, din cauza cresterii foarte mari a cotatiei acestuia, dobanzile s-au ridicat de asemenea, iar clientii nu mai prefera sa-si deschida conturi in aceasta moneda de schimb, preferand sa utilizeze leii sau euro.

In cazul creditelor de nevoi personale fara ipoteca, majoritatea populatiei opteaza pentru un credit in lei. In ceea ce priveste creditele pe termen scurt si mediu, oamenii aleg moneda in care primesc salariile. In plus, la noi in tara Banca Nationala Romana incearca sa incurajeze din ce in ce mai mult alegerea RON-ului in detrimentul euro, pentru a favoriza economia noastra.

Pana de curand, dobanzile variabile erau stabilite de fiecare banca in parte, iar indicii Robor si Euribor se aflau in permanenta pe o panta ascendenta. De putin timp insa, in urma unei hotarari de Guvern propusa de catre Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorilor, institutiile bancare sunt nevoite sa calculeze ratele in functie de indicii pietei si nu in functie de propriile lor dorinte. Actul normativ care stabileste acest lucru a fost aprobat in anul 2010.

Exact la fel ca la indicele Euribor, si celalalt indice important pentru noi, Robor, poate avea mai multe cotatii: Robor 1M, Robor 3M, Robor 6M si Robor 12M. Dintre acestia, cei mai des utilizati sunt 3M si 6M.

Dupa cum am spus si mai sus, tot mai multi romani incep sa aplice pentru credite cu dobanzi in lei, chiar daca si in cazul acestora indicele Robor nu se afla tocmai la o valoare mica. Totusi, avand in vedere problemele cu care s-a confruntat euro in ultimul timp, este mai sigur si mai eficient sa optati pentru RON, luand in calcul si programele derulate de catre BNR pentru cresterea creditelor in moneda nationala.