Odata cu toamna zilele devin mai scurte și vremea se racorește. Aceste schimbari iți pot schimba dispoziția fiind tot mai obosita și infometata. Toamna vrei sa dormi și sa mananci mai mult, vrei pur și simplu sa stai și te trezești mereu intr-o senzație de letargie, tristețe sau anxietate.

Aceste simptome sunt atribuite Tulburarilor Afective Sezoniere care se intalnesc cel mai frecvent la femeile cu varsta cuprinsa intre 18 și 30 de ani, insa oricine se poate confrunta cu ”o stare proasta”. Cateva schimbari in stilul de viața pot influența sanatatea emoționala pe perioada toamnei:

1. Crește vitamina D prin expunerea la soare, mai ales ca acum nu mai este atat de puternic și periculos. Expune-te la lumina naturala, trage draperiile și lasa camera sa fie inundata de aer proaspat și razele soarelui. Acest lucru te va binedispune și energiza.

2. Fa mișcare. Da, toamna ai chef de orice alceva decat sa mergi la sala. Sportul este un mood booster natural care te va scoate din starea asta. Cel mai potrivit ar fi sa ieși in aer liber, fie sa alergi, fie la o plimbare cu bicicletele. Beneficiile sunt duble: sanatate fizica și eliberarea de senzația de tristețe.

3. Ai grija ce mananci. In perioada aceasta vei tanji dupa carbohidrați care vor crește sentimentul de tristețe și care te vor incetini. Umpleți farfuria cu proteine slabe, alege mancarurile cu acizi grași omega 3, mancanca fructe și legume proaspecte, bogate in beta-caroten și fii conștienta de schimbarile metabolismului. Daca ești conștienta ca senzația de foame vine pe fond emoțional, atunci poți evita creșterea in greutate facand alegeri raționale și sanatoase.

4. Intreaba-te in fiecare zi ce ai nevoie sa te faca sa te simți bine. Cu alte cuvinte, nu poți schimba schimbarea, dar poți face alegeri care sa te binedispuna. Poate ai nevoie sa petreci mai mult timp cu prietenii sau vrei sa te odihnești mai mult. Poate ai nevoie de timp liber, o plimbare sau mai puține task-uri de indeplinit. Ofera-ți momente care te binedispun.

5. Comunica despre asta. Daca iți vei permite sa vorbești despre influența sezonului asupra starii tale, atunci vei afla ca nu ești singura intr-o astfel de situație. Faptul ca și ceilalți vor valida spusele tale, nu va mai face sa fie atat de grava tristețea. Compania iți face intotdeauna bine.

6. Ramai conectata. Odata cu toamna te retragi incet-incetișor spre interioare. Ajungi sa te izolezi, sa vrei sa stai mai mult singura și asta contribuie la anxietate sau depresie. Ai nevoie sa te conectezi la viața din jurul tau, sa ieși cu prietenii și sa te bucuri de vremea care inca iți permite sa te plimbi fara sa haine groase și grele pe tine.

7. Incearca sa te ții de un program. Chiar daca pierzi unele nopți, organismul tau are nevoie de disciplina somnului și trezitului pentru a fi fericit. Recuperarile din weekend nu sunt o soluție, nu fac decat sa te transforme intr-un zombie somnoros. Organizeaza-te astfel incat sa nu pierzi multe ore de somn „Astenia de toamna” exista.

Apare și se așeaza aproape pe nesimțite. Apoi incepe o batalie cu tine insați pentru a ajunge la o stare „normala”. Ai grija de tine, urmeaza sfaturile de mai sus, observa-ți starile și bucura-te cat poți de schimbarea de sezon! Sa ai o toamna optimista!