Legea prevede că cel puțin 65% din cantitatea de electronice furnizate în piață în ultimii 3 ani trebuie colectată pentru a fi reciclată. Astfel, fiecare producător și importator trebuie să dezvolte un sistem de management al deșeurilor prin care să colecteze de la utilizatori electronice vechi.

Transferul de responsabilitate pentru reciclarea deșeurilor electronice este o modalitate prin care importatorii și producătorii de echipamente electronice pot preda obligațiile pe care le au unei alte entități autorizate.

În baza unui contract de preluare a responsabilității, orice producător sau importator poate beneficia de serviciile oferite de către o astfel de organizație de transfer responsabilitate (OTR) autorizată. Pe lângă colectarea propriu-zisă a deșeurilor electronice, OTR-ul care preia responsabilitățile oferă și alte servicii extra, precum: suport logistic, demarare de campanii de conștientizare și informare, suport în vederea întocmirii documentației necesare, raportarea către autorități și nu numai.

Pentru a încheia un astfel de contract, e nevoie de obținerea unui număr de înregistrare din Registrul Producătorilor de la ANPM. Ulterior, se poate încheia transferul de responsabilitate.

Cum te poate ajuta o companie specializată în reciclare?

Dacă ești producător sau importator de echipamente electronice și electrocasnice, o companie specializată în reciclare te poate ajuta să îndeplinești mai ușor rata minimă de 65% de colectare. Acest fapt se datorează sistemului de colectare mai bine dezvoltat la nivel național pe care asociațiile îl au și a campaniilor de informare și conștientizare pe care le demarează în mod activ.

Printre altele, o companie specializată te poate ajuta să întocmești corect și la timp rapoartele necesare. Astfel, riscurile unor sancțiuni impuse din partea autorităților sunt diminuate considerabil.

De altfel, asociațiile care preiau responsabilitatea reciclării DEEE sunt mereu la curent cu ultimele schimbări legislative. Oricând apare o modificare legislativă, vei fi înștiințat în scurt timp. În plus, toate activitățile se desfășoară într-un cadru legislativ sigur și corect, iar tu nu vei mai avea grija eventualelor riscuri.

Fiindcă e important să știi care sunt rezultatele proceselor de colectare, vei beneficia de transparență asupra acțiunilor întocmite. Mai exact, vei fi întotdeauna la curent cu situația financiară, cu cantitățile lunare valorificate, dar și cu alte informații de care ai nevoie.

Un alt avantaj pe care îl dobândești atunci când alegi să colaborezi cu o companie specializată în reciclarea deșeurilor constă în costul final plătit. Fiindcă dezvoltarea propriului sistem de colectare necesită investiție în punctele de colectare, personal și logistică, este mai accesibil să apelezi la serviciile unei companii decât să dezvolți un astfel de sistem.

Încurajează-ți angajații să recicleze

Reciclarea ar trebui să fie una dintre activitățile desfășurate în mod activ în cadrul companiei tale. Chiar dacă alegi să transferi responsabilitățile de reciclare către o entitate autorizată, nu uita să-ți încurajezi angajații să recicleze, atât echipamentele nefolositoare din cadrul firmei, cât și pe cele pe care le utilizează acasă.

Reciclarea are impact pozitiv asupra tuturor. Reduce numărul de deșeuri de electronice vechi, contribuie la păstrarea unui mediu înconjurător mai sănătos și reduce consumul de resurse naturale oferite de planetă.

Printr-un efort colectiv se poate păstra mediul curat și tot așa se pot reduce riscurile care pot apărea atunci când electronicele sunt aruncate la voia întâmplării.

Pentru cei care nu conștientizează acest lucru, electronicele au în componența lor materiale care, odată infiltrate în sol sau apă, pot provoca probleme de sănătate extreme. Drept urmare, ar trebui ca fiecare să fie conștient de importanța reciclării electronicelor și să acționeze corespunzător. Este chiar o obligație pe care toată lumea o are!

Încurajându-ți angajații să recicleze, vei putea observa o schimbare în bine și în comportamentul celorlalți consumatori. Deseori, oamenii acționează și în funcție de ceea ce văd în jurul lor. Astfel, puterea exemplului este mai de preț decât informațiile verbale transmise.