Vara aceasta, iti propunem sa iesi din tipare si sa-ti urmez pasiunile. Am ales pentru tine cele mai cool cursuri de vara din Europa. Fashion, design, PR, fotografie, oricare ar fi alegerea ta, experienta va fi nepretuita.

Esti pasionata de fashion, citesti reviste de moda si consider ca este important sa fii la curent cu ce se intampla in aceasta lume. O cariera in PR este o varianta de luat in seama. Fotografia de moda ti sa parut mereu fascinanta si Mario Testino, Helmut Newton sau Patrick Demarchelier sunt nume cu rezonanta pentru tine. Sau pur si simplu simti nevoia sa mai faci si alte lucruri in afara de job, chiar daca timpul nu ti-e tocmai cel mai bun prieten. Oricare ar fi motivat pentru care ai decis ca acest cel mai bun moment sa te ocupa de pasiunile tale, este timpul sa faci ceva, nu doar sa vizez asta.

Design vestimentar

Iti amintesti perfect cum defilai mandra prin casa incalatata, pe rand, cu toate perechile de pantofi din garderoba mamei tale. Oglinda din casa a fost martora unor show-uri de moda a caror protagonista erai si, mai tarziu, prin liceu, era atat de trendy si la curent cu tot ce misca in materie de moda incat te putea indrepta, lejer, spre o cariera de stilist sau de consilier de fashion. Doar ca ai ales sa analizezi cum stau lucrurile cu metafizica discursului, ai terminat Filosofia si acum lucrezi intr-o agentie de publicitate. Sau ASE-ul ti sa parut o optiune mai realista pentru vremurile in care traim si ai ajuns in top management intr-o multinationala. Dar ti-ai dat seama ca este momentul sa-ti faci timp si pentru hobby-urile tale. Si pentru a alege in cunostinta de cauza, 

Evenimente de modă și PR – Instituto Europeo di Design, Florenta

Ce pot invata: principiile relațiilor publice, comunicare în modă, tehnici de scriitura, planificare de evenimente. Ce vei face la cursuri: vei participa la evenimente unde vei putea vedea cum se fac lucrurile in aceasta industrie, vei avea profesori invitati care sunt specialisti in domeniu, vei afla cum se face o campanie de presa, cum trebuie sa sune un comunicat de presa si de ce ai nevoie pentru a face o invitatie irezistibila. Vei descoperi tot ce nu stiai despre Milan Fashion Week, designeri italieni si lista de lecturi obligatorii atunci cand alegi un astfel de domeniu. Ce cunostinte trebuie sa ai pentru a urma cursul: pentru ca acesta este unul introductiv, ai nevoie doar de pasiune si interes pentru domeniu. Cat dureaza: cursul se tine la Florenta, in limba engleza, dureaza doua saptamani si costa 400 de euro.

Fotografie si Fashion – Istituto Italiano di Fotografia, Milano

Ce pot invata: acest curs reuseste sa aduca impreuna concepte-cheie din fashion si fotografie, pentru ca in cel mai scurt timp sa ai suficient cunostinte pe care sa le poti folosi. Vei afla care este rolul unui fotograf de moda in industrie, cum se face o sedinta foto, cum se aleg modelele pentru shooting etc. Si pentru ca experienta sa fie completa, in perioada cursului vei interactiona cu fotografii, cu designeri, cu jurnalistii de la publicatii glossy si cu reprezentanti ai agentiilor de modeling. Astfel vei reusi sa intelegi mai bine cum se fac revistele tale preferate, cum se alege poza de coperta si cum transforma designerii o idee intr-o colectie. Ce vei face la cursuri:te vei familiariza cu conceptele cheie din domeniu, vei invata cum se folosesc luminile atat in studio, cat si in afara lui, vei invata tehnici pentru fotografia de moda, vei aprofunda cunostintele pe care le ai despre designeri, colectii, trenduri. In programa ai chiar si cateva ore de istoria modei, care te vor ajuta sa intelegi mai bine industria de moda. Ce cunostinte trebuie sa ai pentru a urma cursul: trebuie sa ai notiuni elementare de fotografie, sa stii sa folosind un aparat foto si suita Adobe sa nu-ti fie chiar straina. Cat dureaza: cursul are loc la Milano, in limba engleza, tine doua saptamani si costa 1.500 de euro.

Ilustratie de fashion – London College of Contemporary Arts

Ce pot invata: sa faci ilustratii de fashion, sa deseneze portrete si sa stapanesti tehnici de desen care implica proportii, sa folosesti programe computerizate de design precum CAD. Ce vei face la cursuri: vei avea ocazia sa inveti tehnici de desen folosite de catre ilustratori de fashion, iti vei imbunatati tehnica de desen, vei descoperi cat de fascinante sunt texturile in desen si vei afla de ce ilustratiile sunt atat de importante, fie ca sunt schite, picturi sau opere de arta realizate pe computer. Ce cunostinte trebuie sa ai pentru a urma cursul: sa stii sa tii un creion in mana si sa-ti placa sa te exprimi prin culoare si forma. Cat dureaza:cursul se tine la Londra, dureaza zece saptamani si costa 300 de lire. Ai in vedere fapt ca, desi scolarizarea nu este foarte scumpa, zece saptamani in capitala Marii Britanii pot fi extrem de costisitoare.

Portofoliu de modă –Amsterdam Fashion Academy

Ce pot invata: sa iti faci un portofoliu daca vrei sa aplici la o facultate de profil sau pentru un job in fashion. Ce vei face la cursuri: vei participa la serie de cursuri si workshop-uri care te vor invata sa iti dezvolti cat mai bine ideile si sa le prezinti mai complex decat ca pe o serie de imagini finale. In plus, vei invata notiuni din programe profesionale precum Adobe Creative Suite care it permite sa-ti construiesti un portofoliu profesionist. Nici partea de prezentare nu va fi neglijata, pentru ca vei afla cum trebuie sa-ti prezinti portofoliul la un interviu, fie el pentru un job sau pentru admiterea intr-o scoala de profil. Cat dureaza: cursul dureaza o saptamana, este in engleza si costa 495 de euro.

Design de modă – Istituto Marangoni, Milano

Ce pot invata: te vei familiariza cu o varietate de tehnici de desen si proceduri folosite in design, vei face cunostinta cu metodele financiare si de business care fac posibila aparitia unei colectii pe piata, vei primi suport tehnic pentru toate ideile tale creative, vei invata cum sa iti faci un portofoliu cu schite personale. Ce vei face la cursuri:vei avea oportunitate sa inveti toate notiunile de baza din fashion design. Vei sti cum trebuie sa comunice ideile creative pentru a reusi sa-ti finanteze o colectie si care este modul in care un designer trebuie sa-si pozitioneze produsele pentru a fi atractiv financiar si comercial. Inca din prima saptamana de curs vei fi familiarizata cu etapele prin care trece o colectie de moda de la stadiul de idei la cel de produs finit. Tehnicile de design nu vor fi nici ele neglijate, pentru ca buna parte din curs este dedicata studiului siluetelor, paletelor coloristice si legaturii stranse dintre materiale si culori. Vei face cercetare creativa si vei fi incurajata sa descoperi in ce mod tendintele ciclice din moda influenteaza un designer. Dupa trei saptamani de curs va trebui sa deseneze o intreaga colectie,Cat dureaza: cursul are loc la Milano, in limba engleza, tine trei saptamani si costa 1.200 de euro.