Mona Lisa,pictata de Leonardo da Vinci, este cea mai faimoasa pictura din lume. A atrasatentia oamenilor de sute de ani si de cand a fost afisata in Le Louvre, aatras oaspetii din intreaga lume sa o admire in viata reala. Dar de ce suntematat de obsesivi pe o singura pictura? Ce este asa deosebit la zambetul MonaLisei, care atrage atentia a mii de oameni?

Iata 5 faptefascinante despre Mona Lisa, care va va face sa doriti sa aflati mai multe sauchiar sa vedeti faimoasa pictura.

1. Pictura MonaLisa este de numai 30 de centimetri inaltime

 Desi Mona Lisa este una dintre cele mairenumite picturi din lume, este si una dintre cele mai mici din lume. Candvizitatorii calatoresc pentru a vedea pictura Mona Lisa, destul de des seasteapta la o pictura in dimensiuni mari, dar pictura este de numai 30 x 20 decentimetri (77 x 53 centimetri).

2. Stiati ca”Mona Lisa” nu este numele ei adevarat?

 Ar putea suna ca o farsa, dar intr-adevar nueste numele ei. Se crede ca doamna afisata in tablou a fost Lisa Gherardini,sotia unui barbat italian bogat numit Francesco del Giocondo. Istoria indicafaptul ca a comandat lucrarea lui Leonardo da Vinci in 1503. Piesa a fostintitulata Mona Lisa, care se traduce aproximativ “doamna mea Lisa”,dar nu a fost niciodata finalizata. Da Vinci a murit in 1516, de aceea picturaa fost inmanata asistentului sau, care nu a terminat pictura insusi inainte demoartea sa. Nu este sigur exact cine este in portret, aceasta este doar unadintre numeroasele teorii.

3. Mona Lisa afost furata doar o data

Mona Lisa a fosttrecuta de la un proprietar la altul de-a lungul anilor, dar a fost furata doaro singura data. Acest lucru a avut loc la 21 august 1911, cand Mona Lisa a fostfurata din locul sau permanent de odihna din Le Louvre, Paris, Franta. Furtul aramas un mister timp de 2 ani.

4. Mona Lisa arepropria sa cutie postala

 De-a lungul anilor, multi oameni au fostcaptivati de personajul misterios al “Mona Lisa” si acest lucru aacordat multa atentie portretului ei. Atat de mult, ca o cutie postalapersonala a fost infiintata pentru ea in Le Luvre. Mona Lisa a furat inimilemultor oameni, chiar si dupa moartea ei! Napoleon a avut pictura atarnata peperetele lui din dormitor timp de aproximativ 4 ani.

5. Multi barbatiau murit pentru ea

In 1852, LucMaspero, un artist parizian s-a aruncat de la etajul al patrulea al unui hoteldin Paris din cauza acestei iubiri confuze pentru Mona Lisa. Pe biletul lasatin urma sinuciderii scria: “De ani de zile am luptat cu disperare cuzambetul ei. Prefer sa mor. ” Din nou, in 1910, un barbat, fermecat dezambetul ei, s-a impuscat in fata picturii ei, pentru a-i putea admira zambetuldupa moarte. Este inca un mister ce anume are aceasta pictura de fascineazaatat de multi barbati si nu numai.