Sarbatoarea aduce bucuria Invierii in sufletele noastre indiferent de locul in care alegem sa o petrecem. De aceea iti prezint astazi doua locatii: Gura Humorului si Costa Brava, din Spania.

Gura Humorului este situata la o altitudine de 490 de metri, intr-o depresiune marginita de culmile Obcinei Humorului de Obcina Voronetului si Obcina Mare. Localitatea s-a dezvoltat la intersectia raului Moldova cu paraul Humor. A fost atestata documentar pentru prima oara in 1490, printr-un act emis de cancelaria lui Stefan cel Mare. Istoria sa ca oras incepe insa dupa 1900, cand devine centru comercial. Zona este bine impadurita, iar climatul de adapost confera orasului un cadru placut si pitoresc. Orasul Gura Humorului face parte din vechiul tinut al Bucovinei, loc unde nenumarate monumente si vestigii ale trecutului sunt atestari de netagaduit ale statorniciei si continuitatii poporului roman.

Liniste si reculegere

Daca te vei duce la Gura Humorului de Paste vei avea ocazia sa te reculegi la Manastirea Voronet sau la Manastirea Humor. Niciunul dintre aceste lacasuri de cult nu mai necesita prezentare. Sunt vestite peste tot in lume si iti garantez ca acolo poti gasi multa liniste sufleteasca. Mai poti vizita Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, infiintat in 1959 si care detine peste 2.000 de exponate.

Intotdeauna vei gasi, pe langa expozitia permanenta, diverse expozitii temporare cu tematica variata, iar cateva sali prezinta lucrari ale pictorului francez de origine romana George Cotos. Mai mult, anual, aici se organizeaza concursul de caricatura “Umor… la Gura Humorului”, care reuneste cei mai buni caricaturisti din Romania. Iti mai recomand rezervatiile geologice „Piatra Soimului” si „Piatra Pinului”, zona de agrement si parcul dendrologic „Lunca Moldovei” sau Centrul de ceramica Paltinoasa. Ofertele de Paste pentru patru nopti de cazare includ pensiune completa, iar preturile sunt cuprinse intre 900 si 1.300 de lei de persoana.

Sarbatoare in Catalunia

Costa Brava este o statiune relativ noua – dezvoltata incepand cu 1950 – situata in regiunea de coasta din nord-estul Cataluniei, in provincia Girona din Spania (la nord de Barcelona). La inceput, Costa Brava a fost o destinatie preferata pentru mari artisti precum Salvador Dali sau Pablo Picasso. Apoi a exercitat o atractie deosebita pentru turistii englezi si din tarile nordice.

In ultimii ani insa, zona a devenit neincapatoare pentru turistii de pretutindeni datorita climei deosebite si a plajelor excelente. Cele mai vizitate statiuni sunt Tossa de Mar, Lloret de Mar, Calella de Palafrugell, Llafranc, Sa Riera, Cadaques sau l’Estartit. Diversitatea peisajelor si a serviciilor turistice fac din aceasta zona cea mai buna alegere pentru petrecerea unei vacante reusite la cel mai bun raport calitate-pret. Oferta de servicii de divertisment este de asemenea foarte bogata – parcuri acvatice, sali de concerte, posibilitatea practicarii sporturilor nautice, terase, restaurante si cazinouri. Iti recomand si cea mai noua statiune din nordul Barcelonei, Santa Susana. Aici vei gasi cea mai larga si mai frumoasa plaja din nordul Cataluniei, precum si cele mai noi si mai confortabile hoteluri. Statiunea mai este interesanta si datorita posibilitatilor multiple de cumparaturi.

Trebuie sa stii ca nu poti merge pe Costa Brava fara sa-ti faci timp sa vizitezi Barcelona, capitala provinciei Catalunia. Pretul unui sejur de Paste este cuprins intre 150 si 220 de euro de persoana si cuprinde oferte variate (de la mic dejun la all inclusive) si cazare (patru nopti) la hoteluri de patru stele.

Propunere de weekend: Berlin

Dupa o perioada intunecata din storia sa, Berlinul a reusit sa renasca, azi fiind un simbol al democratiei. Primul loc pe care trebuie sa-l vizitezi aici este Poarta Brandenburg, considerata emblema orasului, apoi Charlottenburg Palace, un complex arhitectural din epoci diferite. Nu rata superbele gradini ale orasului, mausoleul Queen Luise sau Belvedere, actualmente muzeu al portelanului.

Catedrala Berlinului si cladirea Parlamentului sunt alte doua obiective ce nu trebuie ratate, iar daca ai timp mergi si vezi si muzeul Bode. Costul unui weekend in capitala Germaniei este cuprins intre 406 si 424 euro de persoana. Acest tarif include cazarea pentru doua nopti cu mic dejun, taxele turistice si transportul cu avionul dus-intors.