Nasul de Francis Ford Coppola este povestea unei familii profund implicate in lumea crimei organizate, concentrandu-se pe patriarhul, Vito Corleone, care ia decizia de a lasa controlul fiului sau si ascensiunea organizatiei pentru a deveni una dintre cele mai puternice familii criminale din Statele Unite.

Trilogia de filme mafiote a lui Coppola, cu Al Pacino si Marlon Brando, nominalizat la mai multe premii Oscar si considerata un clasic printre clasici, se bazeaza pe romanul politist cu acelasi nume al scriitorului Mario Puzo din 1969 si il prezinta pe Marlon Brando in rolul lui Vito Corleone. si Al Pacino in rolul fiului sau Michael, care au abordari foarte diferite in conducerea afacerii si trebuie sa traiasca printr-o serie de evenimente violente pentru a mentine puterea.

Ceea ce nu multi stiu este ca franciza The Godfather (care ne-a lasat cateva lectii importante de viata) a fost influentata de multi mafioti din viata reala si evenimente criminale, unele mai brutale decat ceea ce se poate vedea in filme. Mario Puzo, la fel ca multi autori mari, a fost inspirat din partea mai intunecata a lumii reale (si din cateva personaje infame care au jucat roluri importante in lumea mafiei americane) pentru a crea o poveste despre familie, loialitate si crime care a fost atat de mare. relevante in cultura pop.

Care sunt povestile adevarate din spatele Nasului si personajelor sale?

Personajul lui Marlon Brando este o combinatie de mai multi mafioti, precum Joe Profaci, care avea si o mica afacere pentru a-si acoperi adevarata afacere, sau Carlo Gambino, dar se spune ca principala inspiratie a fost Frank Costello, un om strategic care a venit sa fie cunoscut drept „Primul Ministru” al mafiei. Costello a preferat sa ramana in afara afacerilor cu droguri si si-a folosit abilitatile diplomatice pentru a-si mentine puterea, lucru pe care Vito l-a imitat.

Johnny Fontane este Frank Sinatra

Sinatra nu era un mafiot, dar avea contacte mafiote care se presupune ca l-au ajutat sa scape de un contract, cum ar fi Johhny cand ii cere lui Vito sa faca acelasi lucru. Pe de alta parte, Johnny trece si de la muzica la actorie, ceea ce a fost acelasi lucru pe care l-a facut Sinatra cand a jucat in From Here to Eternity.

Michael Corleone ca „Bill” Bonanno

Fiul lui Vito Corleone este inspirat de Bill Bonanno, fiul celebrului mafiot Joseph Bonanno, care nu a vrut ca fiul sau sa intre in afacerile criminale si l-a ajutat sa intre la facultatea de drept, asa cum face Vito cu Michael la inceput.

Moe Greene ca Bugsy Siegel

In film, Greene este omul care ajuta la reinvierea Las Vegas-ului. In lumea reala, Bugsy Siegel, un asasin care s-a mutat in vest pentru a construi Las Vegas, in cele din urma exploatand cazinoul Flamingo. Ambii barbati aveau acelasi talent pentru celebritati fermecatoare si ambii au avut aceeasi soarta tragica. Bugsy si Moe au fost ucisi, desi Bugsy a mers pentru ca a furat banii mafiei si Moe pentru ca nu a respectat cea mai puternica familie.

Salvatore Tessio ca Gaspar DiGregorio

Tessio se afla in spatele unei conspiratii pentru a-l asasina pe Michael si a prelua puterea. Acea poveste este inspirata de DiGregorio, care a incercat sa-l impiedice pe Joseph Bonanno sa transfere puterea fiului sau, organizand o intalnire in care intentiona sa-i asasineze pe Bonanno, dar nu a reusit. Diferenta este ca Tessio a fost ucis pentru tradarea sa, in timp ce Gaspar a murit ani mai tarziu.

Fotografiile lui Michael la restaurant sunt inspirate de Lucky Luciano si Joe Masseria

Unul dintre momentele cheie din film este atunci cand Michael decide sa-si accepte soarta si ii invita pe doi dintre colegii tatalui sau la un restaurant pentru a le rezolva diferentele, dar in timp ce se intampla asta, el se ridica sa mearga la baie, gaseste o arma si termina. pana la uciderea celor doi barbati.

Scena a fost inspirata de una dintre cele mai notorii executii publice din istoria mafiei. In 1931, mafiotul Lucky Luciano si-a invitat seful Giuseppe „Joe” Masseria la un restaurant din Coney Island (Luciano incerca deja sa-i fure puterea). Acolo, Luciano s-a dus la baie si, in acel moment, a aparut un grup de asasini care au impuscat Masseria.

Aparitia lui Michael in audierea cu Senatul a fost inspirata de audierile lui Frank Costello si Vito Genovese.

In The Godfather II, Michael fiind fortat sa depuna marturie impotriva mafiei a fost similar cu ceea ce s-a intamplat in anii ’50, cand Costello si Genovese au fost chemati sa depuna marturie. La acea audiere, un alt mafiot pe nume Joe Valachi a fost chemat ca martor pentru guvern, devenind primul mafiot care a confirmat existenta organizatiei.

Evadarea lui Michaell in Italia se bazeaza pe povestea lui Genovese si Luciano.

Dupa ce ia ucis pe dusmanii lui Vito, Michael decide sa fuga in Sicilia, unde ajunge sa o intalneasca pe Apollonia Vitelli. Aceasta este partial inspirata din povestea lui Genovese, care a fugit in Italia pentru a nu fi prins, si a lui Luciano, care a fost deportat in Italia si a ajuns sa conduca afacerea criminala de acolo. Luciano s-a indragostit si de o dansatoare italiana pe nume Igea Lissoni, care i-a fost partener pana la moarte.