Bancile concediaza 10.000 de oameni in 2013!

Mai știți cum spuneau toate proastele: n-am experiența, dar daca nu-mi dați 1500 de euro pe luna, ma duc si ma angajez la o banca. Ei, sa se duca acuma!

In 2012, bancile au concediat deja 5.000 de oameni, iar in 2013, sunt obligate sa concedieze dublu:

Agenți de vanzari (ca oricum nu se mai dau credite). Operatori de relații cu publicul si call center (inlocuiți cu roboti telefonici). Casieri (inlocuiți de internet banking si de ghișee automate).

Cine concediaza?

Toți!

BCR de pilda (care deține 20% din piața romaneasca) a cumparat deja 400 de ghișee automate, unde clienții pot plati direct facturile si ratele. Generali si RBS renunța la o treime din angajați.

Cel mai grav este insa la BRD care, in 2013, inchide 30 de agenții (dupa ce a desființat deja 22 de agenții in 2012). BRD a terminat 2012 cu o pierdere de 331 de milioane de lei.

De ce se fac concedieri masive?

Pentru ca bancile sunt in faliment. Toate, tot sistemul bancar: dar refuza sa recunoasca realitatea. Refuza sa recunoasca ca sunt pline de credite toxice, pe care nu le vor mai recupera niciodata, si ca au pierdut prostește banii clienților.

Criza actuala este o criza a banilor tocați pe prostii: iar bancile au avut rolul principal in incurajarea proștilor. Au luat banii de la cei harnici si intreprinzatori, si i-au dat incapabililor: ca orice comunist. Iar acum spera sa fie salvate de stat: tot ca orice comunist.

Nu exista criza “americana” si “romaneasca”. Exista doar criza socialismului, peste tot.

In SUA, bancile au intrat in faliment pentru ca:

Au dat cu caruța credite imobiliare, iar prețul caselor s-a prabușit. Au dat cu caruța credite guvernamentale, iar statul american nu are bani sa le mai plateasca (si e obligat sa tipareasca dolari in prostie).

In Romania, au facut fix același lucru! Va mai amintiți cand orice bou (sau orice vaca, ca sa nu discriminam) obținea pe loc 130.000 de euro de la banca si alerga fericit sa-si ia apartament in….Militari?

Iar acum, dupa nici 3 ani, apartamentele alea se vand de 5 ori mai ieftin. Si prabușirea preturilor continua! Se va ajunge la 15.000 de dolari apartamentul de 3 camere: pentru ca asta e valoarea reala a Romaniei. Pai cum sa-ti recuperezi banii, mai, bancher idiot? Ce credeai, ca Bucureștiul e Paris?

Iar cand șomerii or sa se revolte de foame, si vor incepe luptele de strada in București, sa vedeți atunci prabușire la preturile imobiliare!

Idioții raman optimiști. Chiar si in coma!

Cine sunt idioții? Pai, sa-i luam in ordine:

Victor Ponta si tot USL-ul, care spera sa obțina creștere economica in 2013 (si chiar a trecut in bugetul de stat cheltuieli la fel de mari ca in 2008). Si care a promis locuri de munca, cand in realitate vedem numai concedieri pe capete. Bancile, care spera ca statul sa-si plateasca cuminte datoriile fata de ele. Si refuza sa vada ca, de fapt, guvernul nu mai are bani nici de salarii si pensii. La fel ca in Grecia! Traian Basescu, care a zis: “stați liniștiți, pe noi nici o criza nu ne va atinge”. O mare parte din poporul roman, care inca mai spera ca “trece ea si criza asta”.

Imi pare rau, micuților, criza nu va mai trece niciodata. Pentru ca, de fapt, nici nu e o criza: este o revenire la normalitate. Si este normal (si bine), ca prostii sa moara, din cauza prostiilor pe care le fac.

Se cheama selecție naturala.