Unii l-ar considera pe Citizen Kane unul dintre cele mai esentiale filme de antreprenori (precum si una dintre cele mai bune lucrari de pana acum). Caseta arata cresterea lui Charles Foster Kane, care dupa ce a fost adoptat de un bancher, devine cel mai mare om de afaceri al timpului sau, fara a fi pe deplin inteles de presa sau de cei apropiati. Lucrarea este un avertisment, dar si o inspiratie.

Asa sunt si alte filme pentru antreprenori care arata povesti ale unor indivizi care au reusit sa sparga paradigme si sa devina milionari sau care macar si-au revolutionat industriile (atat in ​​realitate, cat si in fictiune).

Acestea sunt cateva dintre ele:

Reteaua sociala

Caseta care spune povestea crearii Facebook si a problemelor juridice ulterioare cu care s-a confruntat Mark Zuckerberg in timp ce compania crestea in intreaga lume, impunandu-se ca un instrument revolutionar care avea sa schimbe istoria. Desi este nevoie de destul de multe libertati cu povestea adevarata, il prezinta pe Zuckerberg ca pe un individ concentrat pe crearea a ceva care sa-l faca sa iasa in evidenta de restul, punandu-si intotdeauna interesele inaintea amenintarilor care pot aparea. 

De ce sa-l urmaresti?: Filmul, desi vorbeste despre probleme mai profunde, este un portret ideal al antreprenorului care trebuie sa-si apere produsul si propriul rol in crearea acestuia. El ia decizii indiferent de ceea ce cred altii si chiar asta este ceea ce face personajul mai misterios si mai confuz. Desi are cateva avertismente cu privire la acest tip de putere, este, fara indoiala, portretul conducerii tehnologice care a stralucit cel mai mult in aceasta era. 

Steve Jobs

In timp ce munca lui Ashton Kutcher l-a glorificat pe Steve Jobs, facandu-l aproape ireal, aceasta lucrare a lui Aaron Sorkin si Danny Boyle arata o latura mai reala a „geniului” Apple, spulberand miturile si aratand cum legenda s-a format printr-un misticism creat de el insusi. Prin trei dintre cele mai importante momente din cariera sa, vedem un om care se agata de idealul sau de a schimba lumea, infruntand angajati, lideri, colegi si propriul ego. 

De ce sa-l urmaresti?: Pe langa faptul ca este un portret al modului in care este creata imaginea unui geniu (ceva esential pentru crearea unei figuri antreprenoriale), prezinta partea intunecata a lui Steve Jobs si riscurile pe care le implica egocentrismul. Desi se poate adauga la mitul „geniului altruist”, il arata brut si ofera lectii valoroase, precum ca este posibil sa fii revolutionar si ca iti pasa de relatiile tale. 

Minge de bani

Al treilea film al lui Aaron Sorkin de pe aceasta lista, iar scenaristul este ideal pentru a spune povesti despre barbati care au incalcat conventiile. Moneyball este un film diferit care prezinta adevaratul caz al lui Billy Beane, managerul echipei de baseball Oakland Athletic, care trecea printr-una dintre cele mai grele perioade ale lor. Barbatul a decis sa implementeze un sistem de analiza a jucatorilor bazat pe date pentru a crea o echipa distincta, care a stabilit recordul pentru 20 de victorii la rand sub acel sistem. 

De ce sa-l urmaresti: Beane nu a schimbat cu usurinta baseball-ul. S-a confruntat cu managerul echipei, cu barul si cu criticile scriitorilor sportivi. Cu toate acestea, pana cand sistemul sau a intrat in functiune, viziunea lui s-a dovedit a nu fi gresita (desi nu chiar perfecta).

Glengarry Glenn Ross

Caseta care este si acum amintita pentru scena iconica in care Alec Baldwin tine un discurs despre vanzari, care reprezinta inceputul dramei, care urmareste un grup de vanzatori imobiliari care trebuie sa atinga un numar de vanzari mai mare decat colegii sai, intrucat la la sfarsitul saptamanii toti vanzatorii, cu exceptia celor doi cei mai buni, vor fi concediati.

De ce sa o urmariti: drama iconica arata atitudinea si incercarile tuturor agentilor de vanzari de a se imbunatati in profesia lor in mijlocul unei crize in care s-au simtit nemotivati si renuntati. Odata cu amenintarea, pare sa trezeasca un sentiment de nevoie de succes, care trebuie urmarit in mod constant, potrivit unor antreprenori.

The Big Short

O lucrare excelenta a lui Adam McKay care povesteste cum s-a intamplat criza economica din 2008 in Statele Unite, care a avut un efect grav in intreaga lume. Urmarind trei povesti diferite, vaneaza barbati care puteau vedea ceea ce nimeni nu a vazut inainte sa se intample, avand posibilitatea de a genera bani in urma unei crize. Cu toate acestea, filmul nu ii arata ca eroi, ci ca personaje cu indoieli morale cu privire la actiunile lor.

De ce sa-l urmaresti?: Desi nu este o lucrare a antreprenorilor in sine, urmeaza aceasta idee de a observa tendinte acolo unde nimeni altcineva nu le vede, iar lucrul important ramane in dilemele morale, deoarece in timp ce milioane de oameni raman fara case si bani, ei genereaza milioane de dolari. 

Piratii din Silicon Valley

Urmand spiritul lui Steve Jobs, este inevitabil sa revedem acest clasic care a fost un film TV care spune „lupta” dintre Bill Gates si liderul Apple din 1971 pana in 1997, aratand cum revolutiile tehnologice ale fiecaruia au fost inspiratie pentru celalalt. sa-i depaseasca si sa-si puna propriile invartiri, pana cand amandoi au jucat un rol central in dezvoltarea computerelor personale, Gates fiind cel mai de succes pana in acel moment.

De ce sa-l urmaresti?: Orice antreprenor vede Gates si Jobs ca exemple grozave in ceea ce priveste aspectul tehnologic, dar in lucrare putem vedea in mod explicit idealurile lor si ce i-a motivat sa continue, mult dincolo de bani. 

Spatiu de birouri

Genial filmul Mike Judge care, desi are cateva decenii vechi, pare sa fi prezis felul in care traiesc multi astazi. Urmeaza un programator frustrat care lucreaza intr-o cabina, trebuie sa raspunda la trei sefi si lucreaza in weekend pentru ca nu are curajul sa vorbeasca. Intr-o zi, intamplator, mentalitatea lui se schimba si devine un om lipsit de griji cu misiunea de a distruge firma in care a lucrat.

De ce sa il urmaresti: Filmul reprezinta visul absolut al celor care lucreaza toata ziua intr-un birou si care isi doresc ceva mai mult. Lucrul hilar la film este ca tocmai atunci cand protagonistul este lipsit de griji si nu este interesat sa lucreze, este atunci cand pare mai valoros pentru unii lideri, deoarece arata o siguranta mult mai mare decat in ​​trecut. 

Wall Street

Revenind putin la subiectul dilemelor morale, Wall Street este un film excelent care arata riscurile de a dori sa mergi prea departe. Bud Fox este un tanar investitor in actiuni care ajunge sa se implice cu un talhar corporativ bogat, care il implica din ce in ce mai mult in scheme de bani care ii pun in pericol finantele si imaginea publica. 

De ce sa-l urmaresti?: Zborul prea aproape de soare poate fi periculos, iar aceasta este tocmai lectia muncii. Faptul de a cauta mai mult nu inseamna a intra in afaceri intunecate sau a cadea in coruptie.

Fyre: Cea mai grozava petrecere care nu s-a intamplat niciodata 

Billy McFarland este exemplul ca poti trece de la antreprenor la fraudator intr-un timp foarte scurt. Acest documentar urmareste legendarul Festival Fyre, creat de McFarland, care s-a dovedit a fi un dezastru absolut. Participantii au sosit sa vada ca nu exista infrastructura, ca actele muzicale au fost anulate si ca nu exista unde sa doarma sau sa se odihneasca, in plus nu exista nicio modalitate de a se intoarce in tarile lor (in mijlocul unei insule in Bahamas). Prin minciuni si manipularea gresita a banilor, Fyre a devenit haos si un avertisment pentru oameni ca McFarland.