Daca exista ceva asupra caruia majoritatea fondatorilor de startup-uri sunt de acord, este ca figura Product Managerului este esentiala pentru dezvoltarea proiectelor noastre. Dar stim si ca exista diferente subtile intre un manager de produs si un manager de produs digital pe care te vom ajuta sa le descoperi in acest articol.

Ce este Digital Product Manager?

Managerul de produs digital este responsabil de promovarea vanzarilor produselor in companie. Trebuie de asemenea:

 • Detecteaza acele nise de piata in care compania poate acoperi o nevoie.
 • Implementeaza strategiile planului de marketing care a fost elaborat.
 • Conduce coordonarea dintre diferitele departamente de lucru.

Pe de alta parte, Managerul de Produs Digital are un profil cu mai multe fatete si mai presus de toate trebuie sa indeplineasca 3 aspecte esentiale pentru a-si desfasura activitatea:

 • Afaceri: Trebuie sa te concentrezi pe optimizarea produsului la maximum pentru a atinge obiectivele companiei. Intotdeauna cu costul minim si recuperand investitia initiala.
 • Tehnologic: In acest sens, nu vorbim despre a avea cunostinte de programare, ci mai degraba ca intelege efortul pe care il au restul colegilor sai pentru a lucra cu tot felul de coduri.
 • Experienta utilizatorului: Managerul de produs ajunge sa fie vocea consumatorului in cadrul companiei. Trebuie sa testati si sa analizati produsele pentru a vizualiza posibilele esecuri in procesul de achizitie si pentru a le imbunatati ulterior.

Atributiile unui manager de produs digital

Acestea fiind spuse, principalele functii ale unui Manager de produs digital sunt urmatoarele:

 • Trebuie sa ai o viziune analitica si curioasa pentru toate obiectele care te inconjoara.
 • Identifica posibile oportunitati de afaceri si de transformare si imbunatatire a produselor companiei.
 • Fii atent la detaliile fiecarui produs care vine pe piata pentru a sti ce intereseaza cu adevarat consumatorul.
 • Intelegeti cum functioneaza piata pentru a defini strategiile de actiune.
 • Pregatiti un plan de marketing bazat pe nevoile pe care utilizatorii cauta sa le satisfaca in diferitele produse.
 • Ajuta la segmentarea clientilor, in functie de nevoile fiecaruia.

Diferentele dintre Digital Product Manager si Product Manager

Atat un Product Manager (PM) cat si un Digital Product Manager (DPM) indeplinesc abilitati si functii foarte similare, ambele avand ca scop proiectarea, dezvoltarea, imbunatatirea si lansarea de bunuri sau servicii pe piata. Dar intre ambele profiluri, exista cateva particularitati pe care le vom vedea in continuare.

Tipul de produs

Tipul de produs este principala diferenta, deoarece Product Managerul se bazeaza mai mult pe produse conventionale, Digital Product Manager lucreaza cu produse sau in medii digitale. Particularitatea consta in noile obiceiuri de consum, un proces de cumparare multicanal si procesul de proiectare si validare a produsului inainte de lansare.

Etape de creare si validare

Faza de creare si validare a produsului este mult mai lenta pentru Product Manager decat pentru Digital Product Manager. In timp ce in lumea traditionala, cercetarea de piata este esentiala, in lumea digitala nu este atat de esentiala, deoarece se bazeaza pe a vorbi cu clienti reali si pe a face o multime de teste pre-lansare pentru a „Fa greseli rapid, greseli devreme si fara costuri mari.

Tehnologie

Cunoasterea limbajului tehnologiei si relatiile cu echipele de proiectare si dezvoltare sunt, de asemenea, abilitati fundamentale care trebuie sa diferentieze acest profil deoarece este in permanenta comunicare cu acestea.

Metodologie

Managerul de produs digital analizeaza piata, cunoaste clientul si proiecteaza produsul. Fiind digital, va folosi metodologii precum Google Sprint sau Lean Launchpad si va aplica cunostintele de UX Design si Desing Thinking, prototipare, definirea propunerii de valoare si validare in piata cu dezvoltarea clientilor si mai reale cu testare si teste A/B.

De asemenea, foloseste tehnici de productivitate GTD si dirijeaza proiecte folosind agilitatea , o trasatura fundamentala care permite utilizarea unor resurse minime pentru a invata rapid si a pivota cat mai curand posibil.

Controlul KPI-urilor

Nu in ultimul rand, el va fi responsabil de construirea masinii de crestere si a palniei de cumparare si de stabilirea KPI-urilor de control.

In aspectele de marketing, managerii de produse digitale lucreaza mai frecvent la strategii mai concentrate pe rezultate si pe o crestere mai rapida, deoarece produsele digitale tind sa aiba un ciclu de viata mai scurt decat cele fizice.

Managerii de Produs Digital au marele avantaj fata de Managerii de Produs de a avea un volum mare de date de piata si mai ales de utilizatori si comportamentul acestora, cunoscand mai in detaliu ce cauta pe Internet, interesele lor si principalele platforme de consum. . Din acest motiv, acestia sunt mereu in comunicare constanta cu managerii de continut digital, dezvoltatorii si designerii si expertii UX.

In sfarsit, as dori sa clarific ca toti cei care lucreaza deja ca Product Manager au o mare oportunitate in acest sector, deoarece sunt, fara indoiala, cei mai pregatiti pentru a dobandi aceste noi competente si pentru a raspunde nevoilor industriei.

De ce sa te antrenezi pentru a fi Manager de produs digital?

In concluzie, profilul Directorului de Produs Digital este foarte larg. Fie ca te dedici lumii editoriale sau lumii tehnologice. Capacitatea ta analitica si curiozitatea de a descoperi noi produse vor fi marele tau atu. Pentru a dobandi experienta in sector si a ajunge la o pozitie de Digital Product Manager trebuie sa ai multe abilitati.

Dar daca doriti sa deveniti Digital Product Director, am proiectat Masterul in Product Management pentru a oferi pregatirea necesara pentru a dobandi abilitatile necesare pentru a lucra in sector.