Vulcanul Fuego din Guatemala si vulcanul Kilauea din Hawaii fac parte din Cercul de Foc al Pacificului, o zona cu activitate seismica si vulcanica intensa.

Zona de 40.000 de kilometri se intinde de la limita placii Pacificului si placi mai mici, cum ar fi placa Marii Filipine, pana la placile Cocos si Nazca care marginesc Oceanul Pacific.

Aproximativ 80% din toate cutremurele au loc in Cercul de Foc, potrivit Hongfeng Yang, seismolog la Universitatea Chineza din Hong Kong.

Oamenii sunt cei mai expusi riscului in Chile, Japonia, Coasta de Vest a SUA si alte natiuni insulare, inclusiv Insulele Solomon, in largul coastei de vest a Americii de Nord si de Sud.

Ele sunt expuse riscului deoarece se afla in zone de subductie care sunt blocate, astfel incat energia tectonica trebuie eliberata de cutremure mari.

Cum s-a format Inelul de Foc?

Placile tectonice sunt placi masive ale scoartei terestre. Acestea se deplaseaza in mod constant deasupra mantalei, un strat de roca solida, topita sub scoarta terestra. Inelul de Foc s-a format cand placile oceanice au alunecat sub placile continentale.

Vulcanii de-a lungul Inelului de Foc se formeaza atunci cand o placa se scufunda sub alta in manta, un corp solid de roca intre scoarta Pamantului si miezul de fier topit, printr-un proces numit subductie. Cutremurele mari – care pot declansa tsunami – au loc si in zonele de subductie.

Cum se formeaza vulcanii?

Vulcanii sunt creati atunci cand magma, sau roca topita fierbinte, se ridica prin crapaturile din scoarta terestra, determinand cresterea presiunii. Cand placile tectonice sunt trase sau impinse impreuna, presiunea este eliberata si magma erupe sub forma de cenusa sau lava. Odata ce lava se raceste, formeaza o noua crusta.

Eruptia Vulcanului Fuego din Guatemala a provocat cel putin 75 de morti

Evacuari

Peste 12.000 de persoane au fost evacuate din zona din jurul vulcanului Fuego din Guatemala, a carui eruptie de duminica a facut cel putin 75 de morti.

Suspensie

Operatiunile au fost temporar suspendate marti, cand echipele de salvare, politia si voluntarii au fost fortati sa evacueze, deoarece au inceput explozii puternice la vulcan.

Ingrijorare

Activitatea vulcanica continua la Volcan de Fuego din Guatemala. Autoritatile ii avertizeaza pe locuitori ca noi „fluxuri piroclastice” sunt posibile in urmatoarele ore sau zile.

Speranta

Un soldat poarta o pisica salvata dintr-o casa dintr-una dintre zonele afectate de eruptia Vulcan de Fuego din Guatemala.

Solidaritate

Locuitorii din zona din apropierea uneia dintre zonele de salvare din Guatemala ofera hrana lucratorilor de salvare.

Pericol

Desi eruptia s-a incheiat duminica, cenusa mai reprezinta un pericol.

Deteriorare

Cel putin 1,7 milioane de oameni au fost afectati de eruptia Volcan de Fuego. Aici puteti vedea o parte din pagubele produse intr-un oras din departamentul Escuintla.

Munca de salvare

Un ofiter de politie se impiedica in timp ce fuge dupa ce Volcan de Fuego a varsat din nou gaze in comunitatea San Miguel Los Lotes din Escuintla, Guatemala

Curgere

Videoclipurile si fotografiile disponibile sugereaza una sau mai multe coloane piroclastice, asa cum se numeste amestecul de materiale fierbinti, gaze si aer prins.

Mai rau decat lava

Aceste coloane pot calatori cu mai mult de 100 km/h, mult mai repede si mult mai departe decat coloanele de lava.

Curatenie

Soldatii matura asfaltul acoperit cu cenusa de pe Aeroportul International La Aurora din Guatemala City.

Vulcan de foc

Vulcanul, cu o altitudine de 3.763 de metri si situat la 35 km sud-vest de orasul Guatemala, se afla in faza eruptiva din 2002.

Frasin

La scurt timp dupa pranz duminica, eruptia a fost la cea mai inalta faza, cu penele de cenusa atingand 10.000 de metri inaltime.

Ranita

46 de persoane au fost ranite de alunecarea surpriza care a ingropat case si a provocat haos in randul locuitorilor.

Evacuare

Autoritatile din Guatemala au raportat ca 3.263 de persoane au fost evacuate in zone sigure.

Pe 17 mai, un lahar (curgere noroioasa) de 25 de metri lungime a coborat pe panta vulcanului, iar in perioada 19 – 21 mai au fost observate explozii si nori de cenusa vulcanica.

Tragedie

Explozia Volcan de Fuego a provocat cel putin 33 de morti.

De urgenta

Presedintele Jimmy Morales a decretat trei zile de doliu si stare de urgenta sau calamitate duminica seara la Escuintla, Sacatepequez si Chimaltenango.

Zbor

Locuitorii din El Rodeo, Escuintla, scapa din eruptie.

Salvarea

Fortele de salvare din Guatemala au ajutat la evacuarea rezidentilor din zonele cu cel mai mare risc.

Vulcanii se formeaza lent in timp, pe masura ce straturile de crusta se formeaza dupa mai multe eruptii.

Cum sunt declansate cutremurele?

Cutremurele reprezinta eliberarea de energie din interiorul Pamantului, unde este stocata o cantitate mare de caldura. Caldura face sa se miste placile. Cand doua placi se misca una impotriva celeilalte si produc frecare, aceasta determina acumularea de energie. Cand energia este eliberata, declanseaza un cutremur.

„Este nevoie de zeci de mii de ani pentru ca energia sa se acumuleze, dar numai in cateva secunde va fi eliberata”, a spus Hongfeng Yang.

Placile tectonice se misca, in general, in medie cu cativa centimetri in fiecare an, dar atunci cand are loc un cutremur, ele se pot misca cativa metri pe secunda.

Pot fi prezise cutremure de-a lungul Inelului de Foc?

Seismologii inca nu pot prezice cand sau unde vor avea loc cutremure sau cat de mari vor fi.

Unii cercetatori sustin ca anumite conditii, cum ar fi fracturarea hidraulica atunci cand foram adanc in mare pentru a extrage resurse energetice, declanseaza cutremure. Dar nu exista dovezi stiintifice solide care sa sustina acest lucru.