Baby Driver ar putea marca un inainte si un dupa in casetele despre masini si urmariri. Inaintea lui, cea mai incitanta franciza cu acea tema a fost Fast and Furious, uriasa franciza care a avut aproape 10 filme. Si, daca Baby Driver a facut ceva, a fost sa arate ca acestor tipuri de filme le lipsea o anumita emotie si o exploatare completa a tuturor elementelor disponibile. 

Atat Baby Driver, cat si unele filme Fast and Furious apar in cele mai bune filme cu masini, dar trebuie sa explicam cum primul este superior si ar putea chiar influenta cealalta franciza.

Scenariul si coloana sonora

Edgar Wright, regizor, a fost responsabil pentru aceasta poveste si, desi am putea crede ca scenariul este ca oricare altul, in realitate structura lui este destul de diferita, deoarece integreaza muzica in actiuni. Adica, in timp ce in majoritatea casetelor coloana sonora (una dintre cele mai bune din 2017 si ale deceniului) este montata dupa scenele de miscare si urmarire, Wright a stabilit melodiile dinainte, creand momente care se potrivesc cu anumite momente ale melodiei. . 

Acest lucru se observa inca de la prima scena, in care integreaza melodia The Jon Spencer Blues Explosion „Bellbottoms”, care a fost creata pentru a se potrivi tuturor miscarilor lui Baby in si iesirea din masina. Chiar si tanarul canta peste cantec, cronometrand fiecare dintre bataile jafului prin cantec. Piesa, plina de pauze, avansuri, schimbari de viteza si o chitara excelenta, pare a fi creata pentru banda, dar nu este, munca este centrata in jurul asta si a tuturor pieselor care compun coloana sonora.

De fapt, munca de editare, care este pe deplin legata de respectarea scenariului la litera, facand o munca similara cu cea a unui videoclip muzical, dar cu mai putina libertate, este exceptionala. Acest lucru a facut ca filmul sa fie nominalizat la trei premii Oscar, inclusiv cel mai bun montaj, cel mai bun montaj de sunet si cel mai bun mixaj de sunet, categorii care aplauda pe buna dreptate munca depusa de Wright si echipa sa.

Chiar si atunci cand scenariul a fost depus, producatorul sau Nira Park a prezis ca filmul va fi nominalizat la cel putin una dintre acele categorii. „Aceasta caseta este despre cineva a carui viata nu poate functiona pe muzica”, a spus el. La randul sau, in scenariul de introducere, Wright a spus: „Aceasta melodie are multa actiune si, desi nu as indrazni sa va spun ce sa faceti, va recomand sa cititi indicatiile de scena cu muzica potrivita in urechi”. Era de asteptat sa fie nominalizat pentru cel mai bun scenariu pentru aceasta inovatie, dar nu a fost asa.

Dar nu este prima data cand Edgar Wright face asa ceva. Barbatul, fiind regizor de videoclipuri muzicale si cu experienta Trilogiei Cornetto in spate, deja experimentase sincronizarea actiunilor cu muzica. Una dintre cele mai de neuitat scene din Shaun of the Dead, debutul sau in lungmetraj, este atunci cand protagonistii se lupta cu zombii pe tonul piesei „Don’t Stop Me Now” de Queen, care incepe si se termina cu un tonomat, astfel incat melodia nu Nu apare de nicaieri si are sens in scenariu. 

Raspunsul necesita separarea celor doua lucrari. Desi au o tema similara, Fast and Furious face parte dintr-un alt tip de divertisment, mai exploziv pe langa faptul ca sufera de sindromul Die Hard. Adica, cand a inceput Die Hard, era un film despre un om obisnuit care trebuie sa infrunte un raufacator aproape cu forta. Lucreaza cu ceea ce ai si mergi mai departe. Pe la 5 barbatul sare pe un elicopter de pe o motocicleta. Fast and Furious in acest moment este deja ca un benzi desenat adus pe marele ecran. Spectacolul este cautat, oricat de absurd ar fi, iar deasupra canta cateva melodii pentru a-i da emotie.

Nu toate filmele Fast and Furious au fost apreciate, dar unele precum Fast Five, Fast & Furious 6 si Furious 7 au primit recenzii bune tocmai pentru calitatea lor de divertisment. Sunt excelente in propriul gen (pe care, de fapt, l-au inventat si dezvoltat ei insisi), cu toate acestea, nu se compara cu calitatea si atentia pentru detalii a Baby Driver. Este un divertisment mai subtil, in timp ce celalalt este exploziv si stralucitor in felul sau. Ultima sa caseta Hobbs & Shaw a fost bine primita.

Desigur, Baby Driver a salutat filmul pentru abordarea detaliata a lui Edgar Wright, fiind evidentiat de Terri White din Empire drept unul dintre cele mai originale filme din ultimii ani. Pe de alta parte, a avut si cateva recenzii proaste pentru reprezentarea feminina si un pic de istorie, dar performantele il mentin drept unul dintre cele mai bune filme de actiune din ultimii ani.