Recentul anunt al Facebook despre evolutia sa catre Meta a starnit sute de titluri si o mare dezbatere despre greutatea pe care o va avea metaversul in urmatoarele luni, o realitate digitala care poate fi accesata prin dispozitive precum ochelarii de realitate virtuala sau augmentata in care putem interactiona cu alti utilizatori.

Tocmai in acest moment companiile pot profita de un trend care promite sa se consolideze in curand si sa ofere mari oportunitati de afaceri organizatiilor. Astazi vrem sa va vorbim despre 10 modele de afaceri din metavers.

Marile companii de tehnologie precum Facebook, Apple, Google si Microsoft investesc in dezvoltarea metaversului, o a doua realitate digitala in care, prin intermediul avatarurilor, utilizatorii vor putea interactiona in lumi imersive in care putem petrece timp cu prietenii nostri, sa lucram cu colegii nostri, bucurati-va alaturi de partenerii nostri si chiar gasiti oportunitati de angajare.

Aceste spatii imersive si autonome pe care multi dintre noi le-am descoperit deja in 2003 prin Second Life sunt din nou mai puternice ca niciodata, cu scopul de a dezvolta noi forme de socializare si o economie digitala care va continua sa imbogateasca viata oamenilor online, castigand avant din schimbarea numelui grupului de Facebook catre Meta, ceva care este doar varful aisbergului unui univers construit pe blockchain care ar putea dobandi aceeasi putere ca si internetul de astazi.

Conform datelor publicate recent de grupul de investitii cripto Gryscale, metaversele ar putea reprezenta o oportunitate de piata de peste un trilion de dolari in venituri anuale pentru companiile care inteleg mai intai nevoia de a acorda suficienta atentie unei lumi noi in care sa isi comercializeze produsele si serviciile. Va spunem 10 modele de afaceri in metavers:

1# Vanzarea de arta digitala in NFT

Galeriile au devenit unul dintre cele mai comune modele de afaceri din metavers, datorita conexiunii naturale dintre tokenul non-fungible (NFT) si arta, lucru care se intampla deoarece multi dintre primii membri activi ai metaversului fac parte din lumea artei. Printre cele mai proeminente sunt exemple precum Galeria NFT BCA a retelei BCA, unul dintre cele mai influente marci Art-Tech de astazi sau clubul coreean Doge Sound.

Arta digitala a devenit una dintre cele mai cautate forme de arta. Cel mai bun exemplu este „Everydays – The First 5000 Days”, o piesa Beeple vanduta cu 69 de milioane de dolari la prestigioasa casa de licitatii Christie’s. Vanzarea colajului sau digital, rezultatul a 5.000 de imagini realizate zilnic in ultimii 13 ani, a zguduit lumea artei traditionale prin faptul ca a fost al treilea cel mai mare pret obtinut la o licitatie live, dupa piesele lui Jeff Koons si David Hockney.

2# Venta de Voxels

Universul metaversului este alcatuit din materiale diferite decat lumea reala. Daca, de exemplu, vorbim despre CryptoVoxels, lumea virtuala alimentata de Ethereum in care este posibil sa cumparati si sa vindeti proprietati virtuale si alte NFT-uri , ne vom referi la o realitate orientata spre creatie bazata pe interactiunea cu alti utilizatori care se afla in sarcina generarii continutului.

Ceea ce este special la CryptoVoxels este ca va puteti posta propriile NFT pentru ca restul lumii sa le vada. De asemenea, puteti participa la evenimente precum expozitii, inaugurari sau petreceri. Companiile isi pot stimula deja propriile modele de business in metavers datorita magazinelor Voxels, Vox Walk fiind un exemplu de model de business in sector.

3# Constructia de spatii virtuale

Sunt utilizatori care au diferite terenuri dar care nu vor sa se ocupe de constructie. Exista si companii care doresc sa angajeze echipe profesioniste pentru a-si construi sediul. Acest lucru a determinat aparitia serviciilor de constructii in metavers, cu marci precum MetaEstate si Voxel Architects.

Printre creatiile cu cel mai mare numar de vizite in spatiul principal al CryptoVoxels se numara patru cladiri create de Voxel Architects. MetaEstate, la randul sau, se poate lauda cu crearea sediului MetaChi sau a restaurantului Haolinju.

4# Marketing

Specializarea in strategii de marketing in metavers este o afacere in plina expansiune la care pot participa marketeri digitali din companii interesate sa experimenteze posibilitatile oferite de realitatea augmentata si virtuala care este menita sa schimbe totul. Promisiunea de conectare cu generatia Z si de a genera vizibilitate media ca companii de referinta in marketingul viitorului va permite crearea de noi produse si servicii.

Documentarea despre asta, cunoasterea creatorilor de continut specializati in metavers, precum Cathy Hackl, Matthew Ball si Theo Priestley si efectuarea unei analize SWOT a fiecarui client sunt primii pasi pentru a obtine un punct de sprijin pe o piata in care te afli. in calitate de primitori . Compania londoneza Admix, de exemplu, pune in contact dezvoltatorii de jocuri si companii precum National Geographic, Uber sau Spotify din 2018 pentru a-si pozitiona produsele in jocuri virtuale.

5 # Inchiriere spatiu

La fel ca imobiliarele din lumea fizica, terenul digital poate fi inchiriat si cumparat. De fapt, multi proprietari ai acestor spatii achizitioneaza diferite bucati de teren pentru a face afaceri cu ele.

Nu este nerezonabil sa ne asiguram ca exista deja o piata in care proprietarii vor cauta sa inchirieze spatii altora pentru a le exploata. Acesta este unul dintre modelele de afaceri din metavers de luat in considerare astazi.

6# Crearea de experiente imersive

Unul dintre obiectivele pe care le vor urmari utilizatorii de realitate virtuala si augmentata este acela de a experimenta medii uimitoare. Este ceva ce poti experimenta in locuri precum Disneyland Paris, unde in atractii precum „Ratatouille: The Adventure” vizitatorul calatoreste prin istoria celebrului film Pixar fara sa se mute efectiv din aceeasi camera. Si toate acestea datorita puterii tehnologiei.

Specializarea in proiectarea acestui tip de propunere poate fi un succes intr-o lume din ce in ce mai axata pe experiente. Oamenii trebuie sa evadeze din realitatea vietii lor de zi cu zi pentru a elibera adrenalina si, in acelasi sens, exista o mare oportunitate de afaceri, lucru pe care il explica si jocurile de realitate virtuala precum Virtual Zone sau Zero Latency.

7# Design de jocuri video

Platformele bazate pe comunitate blockchain , cum ar fi The Sandbox, ne permit sa identificam nevoia de creatori de jocuri care se pot evidentia intr-o lume a activelor digitale. In plus, acestea sunt experiente care pot fi perfect integrate in alte platforme si care va permit sa investiti in NFT in timp ce va bucurati de experienta.

8# Vanzari de imbracaminte

Si este ca nevoile de baza exista si in metavers. De aceea, concentrarea pe vanzarea online de imbracaminte poate fi un mare succes, lucru pe care branduri precum Gucci sau Balenciaga il fac deja, facand pasi catre imbracamintea viitorului pe platforme precum Fortnite.

In timp ce Balenciaga si-a prezentat colectia de toamna 2021 printr-un joc video, Valentino si Ganni si-au proiectat propriile skin -uri Animal Crossing (imbracaminte pentru avatar), in timp ce Adidas a lansat deja o colectie de streetwear pe NFT. Daca marile branduri se pozitioneaza in lumea digitala, a face acelasi lucru nu pare o nebunie.

9# Gestionarea datelor in metavers

Daca datele au din ce in ce mai multa pondere in toate sectoarele, in metavers nu avea sa fie mai mica. Fiecare platforma si afacere doreste sa obtina date despre utilizatori! Daca platforme precum CryptoVoxels necesita date despre vizitatorii fiecarei constructii, cumparatorii de terenuri solicita date despre spatiile de vanzare. Vanzatorii, la randul lor, cer date de piata pentru a-si determina preturile.

Prin urmare, importanta managementului datelor este esentiala in metavers, o nevoie care ar trebui acoperita de furnizorii profesionisti de analiza a datelor, un model de afaceri care ar putea fi la mare cautare in urmatorii ani.

10# Karaoke-uri in lumea digitala

Si ce ai crede despre a te pune in fata unor afaceri axate pe divertisment? De exemplu, cu crearea de karaoke virtuale in care avatarurile participantilor isi demonstreaza abilitatile artistice fara ca oamenii sa fie nevoiti sa se afle intr-un anumit spatiu fizic.

Aceasta propunere, care a fost deja testata in aplicatii mobile precum StarMarker, este exemplul perfect pentru a incuraja companiile sa se pozitioneze ca repere in crearea de platforme axate pe divertisment in metavers.