Datorita economiilor mai mici decat SUA sau zona euro, pietele de capital de risc din Bulgaria, Romania si Ungaria sunt adesea trecute cu vederea de investitorii din afara regiunii, dar unii investitori le vad ca un teren fertil pentru investitii de baza. Pierre-Antoine Dusoulier, un furnizor regional de servicii financiare, a declarat ca ceea ce ii deosebeste de regiunile din Vest este „imaturitatea”.

El a adaugat ca etapele investitiilor de risc, incepand cu capitalul de inceput si crescand pana la seriile A, B si C, sunt formulate si de obicei foarte standardizate pe pietele occidentale.

„Cu toate acestea, in Europa de Est, este diferit”, a spus Dusoulier, adaugand, „exista putina educatie pentru fondatori despre asta. In ceea ce priveste fondurile investite, acestea sunt de obicei mai putin sofisticate decat fondurile pe care le puteti gasi in Europa.”

Pe langa faptul ca sunt mici, aceste economii sunt fracturate. Bulgaria, Romania si Ungaria au fiecare o moneda, o limba, un statut diferit in cadrul spatiului Schengen si o relatie cu euro.

„Deci, piata adresabila este mai mica”, a spus Dusoulier. El a adaugat, „de aceea companiile de aici au mai multe dificultati in a deveni mai mari daca nu se muta foarte repede de pe propria lor piata”.

Potrivit unor investitori, aceasta natura fracturata ofera si celor din regiune oportunitati unice.

„Coloana vertebrala” a acestor economii sunt companiile mici, multe care au nevoie de capital. La randul lor, in regiune activeaza putini investitori ingeri, asa ca cei specializati in Europa de Sud-Est au concurenta redusa.

Unul dintre ei este Ivailo Gospodinov, managing partner la BlackPeak Capital. Desi a fost de acord ca operarea in regiune vine cu dificultati, el a spus ca „construirea unui portofoliu nu ar trebui sa fie cea mai mare provocare”.

„Exista companii in toate aceste tari care avanseaza cu modelele lor de afaceri.”

Datele privind capitalul privat din Europa Centrala si de Est publicate saptamana trecuta de asociatia de investitori InvestEurope arata ca investitiile de capital de risc in regiune au atins un maxim istoric in 2022, tehnologia informatiei si comunicatiilor reprezentand 79%.

La un eveniment recent de la Bucuresti, investitorii au evidentiat TIC, in special securitatea cibernetica, ca un sector in care companiile regionale ar putea concura cu cele de pe piata internationala.

Julia Sohajda, partener fondator la Vespucci Partners, investeste cu aceasta strategie exacta, transformand „unicornii” regionali in jucatori globali.

„Investim in start-up-uri de deep tech din regiune care au de fapt un avantaj competitiv cu tehnologia pe pietele internationale mari”, a spus Sohajda.

„Pentru ca un lucru care poate fi de fapt punctul forte al acestei regiuni este ca exista piete foarte fragmentate in tari foarte mici. Asa ca atunci cand duci tehnologia pe o alta piata, poti sari de fapt pe piete internationale mari si pe asta pariem.”

La fel ca multe din intreaga lume, economiile Bulgariei, Romaniei si Ungariei incearca sa-si revina atat dupa replicile pandemiei, cat si dupa impactul razboiului din Ucraina.

In general, insa, se pare ca capitalistii de risc din regiune sunt rezistenti si au invatat cum sa continue sa investeasca atunci cand pietele se racesc.

„Lumea de astazi este definita de volatilitate”, a spus Elvin Guri, CEO al Invenio Partners. „In aceste vremuri, singurul lucru pe care il poti face este sa fii foarte disciplinat in abordarea lor.”

Guri a subliniat incapacitatea bancilor si a altor parti interesate de a aprecia cu exactitate care crize vor afecta negativ orice piata, spunand ca uneori vor fi „optimiste si pesimiste, aproape in acelasi timp”.

Aceasta parte a Europei Centrale si de Est poarta uneori stigmatizarea coruptiei si a sistemelor de reglementare si judiciare slabe, care pot raci investitiile externe.

Clasamentele proaste din Indicele de perceptie a coruptiei de la Transparency International arata inca o imagine destul de sumbra. Romania ocupa locul 63, in timp ce Bulgaria si Ungaria se afla pe locurile 72, respectiv 77.

Cu toate acestea, investitiile de capital de risc continua sa creasca anual in Europa Centrala si de Est. Numai Ungaria a atras investitii de risc in 2022 de 89 de milioane de euro, potrivit datelor.

In timp ce aceste cifre par mici din perspectiva SUA sau a Europei de Vest, unde astfel de sume pot schimba mainile intr-o runda de investitii a unui singur startup promitator, este totusi o imbunatatire care demonstreaza ca aceste piete „imature” devin din ce in ce mai asemanatoare cu tari precum Polonia si Republica Ceha.

Pentru a ajuta aceasta transformare, investitorii interzic mai multe reglementari, o politica comerciala mai moderna si mai multa directie executiva din partea guvernelor nationale.

„Probabil in urmatorii trei sau patru ani, va avea loc o schimbare extraordinara in regiune”, a spus Gospodinov de la BlackPeak. In acel moment, crede el, investitorii externi vor schimba modul in care compara regiunea cu Europa de Vest.