Contraceptia de urgenta sau pastila de a doua zi, este un tip de contraceptie care se foloseste in situatii de urgenta, pentru a preveni o sarcina nedorita in urma unui contact sexual neprotejat sau in urma unui accident, precum ruperea prezervativului.

Pastilele contraceptive de urgenta sunt preparate care contin, fie numai progestageni (PNP) in doza mare, fie estrogeni si progestageni (pastile orale combinate – COC).

Pastilele ce contin PNP trebuie administrate pe cale orala in primele 5 zile (pana la 120 de ore) dupa contactul sexual neprotejat. De regula, se gaseste in set de doua pastile, dintre care prima se ia cat mai repede dupa contactul sexual, iar a doua pastila la 12 ore dupa prima.

Pastile orale combinate (COC) trebuie administrate pe cale orala in primele 4 – 5 zile dupa contactul sexual neprotejat. Doza depinde de tipul substantei active continuta de pastilele orale combinate

Pastila de a doua zi – eficacitate

Contraceptia de urgenta poate fi folosita intr-un interval de maxim 4, 5 zile de la contactul sexual.

Cu toate aceasta, eficacitatea ii scade pe masura ce astepti mai mult pana sa recurgi la acesta metoda contraceptiva, prin urmare, este cu atat mai mare cu cat intervalul de timp dintre contactul sexual neprotejat sau protejat ineficient si folosirea preparatului hormonal este mai mic. Depasirea acestui interval de timp reduce eficacitatea la zero.

Cele mai bune rezultate sunt obtinute in cazul folosirii metodei in primele 12 ore de la contactul sexual. Eficacitatea este foarte mare in cazul folosirii in primele 72 de ore (3 zile) dupa actul sexual neprotejat sau protejat ineficient.

Testele au aratat ca pastilele contraceptive de urgenta au eficienta si in intervalul 72 – 120 de ore dupa actul sexual, dar impactul este scazut, mai ales dupa 96 de ore.

In cazul in care este folosita corect (cat mai repede dupa contactul sexual), contraceptia de urgenta prin pastile numai cu progestagen (PNP) are o eficacitate medie de 99 %, iar contraceptia de urgenta prin pastile orale combinate (COC) functioneaza in medie de 97 %.

Cu toate acestea, pastila cu progestagen are o eficienta maxima luata in primele 12 ore de la contactul sexual neprotejat, urmand ca aceasta sa scada considerabil daca astepti 2,3 zile.

Pastilele orale combinate isi pastreaza, in schimb, acelasi procent de eficacitate pe un interval de pana la 5 zile de la contactul sexual, datorita dozei mai mare de hormoni.

Pastila de a doua zi -avantaje Prin folosirea contraceptiei de urgenta se poate evita intreruperea de sarcina (avortul). Folosirea pastilelor numai cu progestagen (PNP) are mai putine efecte secundare decat folosirea pastilelor orale combinate (COC). Nu ridica probleme de procurare datorita gamei largi de tipuri de pastile ce pot fi folosite. Procurarea nu necesita reteta de la medicul de familie, astfel incat orice farmacie va poate furniza pastila de a doua zi. Pilula poate fi cumparata in avans si folosita cu cat mai repede cu putinta in cazul unui contact sexual protejat ineficient sau deloc. Nu duce la ingrasare sau la aparitia cosurilor. Contraceptivele de urgenta nu intrerup o sarcina deja aparuta.

Pastila de a doua zi -dezavantaje Cel mai adesea, femeile observa dereglari ale menstruatiei, modificari in durata menstruatiei si cantitatea de sange pierdut (menstra poate fi mai abundenta ori mai putina). Pot aparea efecte secundare neplacute precum stari de greata, oboseala, dureri de cap, ameteli. Pastila de a doua zi poate cauza dureri ale sanilor. Femeile resimt uneori o usoara durere abdominala si o senzatie de disconfort. Din cauza cantitatii de hormoni administrate, cele care au folosit pastila de a doua zi au descris stari de irascibilitate si o emotivitate necontrolata survenita brusc.
Pastila de a doua zi -indicatii Chiar daca denumirea populara este “pastila de a doua zi”, nu trebuie asteptat pana a doua zi pentru a folosi contraceptia de urgenta. Nu uita, cu cat este mai repede folosita, cu atat contraceptia de urgenta are eficacitate mai mare. Pilula de a doua zi functioneaza pe principiul unui supradozaj cu hormoni (levonorgestrel) cu efect similar progesteronului, care au rolul de a deruta organismul, creandu-i senzatia ca sunteti deja insarcinata si impiedicand astfel fixarea ovulului. Acesta este si motivul pentru care sunt sanse sa va simtiti ca o femeie insarcinata, avand toate semnele de sarcina cunoscute, precum si senzatia de rau. De altfel, e recomandat sa luati un antivomitiv cu circa o ora inainte de a lua pastila respectiva, pentru a nu fi nevoita sa reluati o pastila. In cazul pastilelor hormonale, daca sangerarea menstruala nu a aparut dupa 3 saptamani de la folosirea contraceptiei de urgenta sau dupa 7 zile de la data la care era asteptata, trebuie facut un test de sarcina si discutat cu medicul specialist ginecolog. Daca ati luat pastila de a doua zi, trebuie sa respectati cu sfintenie prospectul si indicatiile de mai sus. Daca inca nu a fost cazul, incercati pe cat posibil evitarea acestei metode contraceptive de urgenta si nu o luati decat in situatii extreme, de maxim 2 ori pe an.