Microciparea câinilor a devenit un subiect de interes crescut în rândul iubitorilor de animale și al autorităților de protecție a animalelor. Această practică, esențială pentru siguranța și bunăstarea câinilor, presupune implantarea unui microcip sub pielea animalului, facilitând astfel identificarea și recuperarea acestuia în cazul în care se pierde.

Ce este microciparea câinilor?

Microciparea este o procedură simplă și rapidă, în cadrul căreia un microcip de dimensiunea unui bob de orez este implantat sub pielea câinelui, de obicei în zona dintre omoplați. Un microcip câine, un dispozitiv minuscul implantat sub piele, care stochează informații esențiale despre animal și proprietarul său.

Acest microcip conține un cod unic de identificare, care poate fi citit cu ajutorul unui scanner special. Codul este asociat cu informațiile de contact ale proprietarului, precum și cu alte detalii importante despre câine, cum ar fi rasa, vârsta, sexul și istoricul medical.

De ce este importantă microciparea câinilor?

Microciparea câinilor aduce o serie de beneficii semnificative, atât pentru animale, cât și pentru proprietarii lor. Iată câteva dintre cele mai importante motive pentru care ar trebui să îți microcipezi câinele:

Recuperarea câinilor pierduți

Una dintre principalele motive pentru care microciparea câinilor este crucială este facilitarea recuperării animalelor pierdute. Statisticile arată că animalele de companie microcipate au șanse mult mai mari de a fi reunite cu proprietarii lor. Fără un microcip, identificarea unui câine pierdut poate fi dificilă și adesea imposibilă. Etichetele de identificare atașate la zgarda câinelui se pot pierde sau deteriora, însă un microcip rămâne intact și funcțional pe toată durata vieții animalului.

Prevenirea furtului

Furtul de câini este un fenomen care, din păcate, nu poate fi ignorat. În astfel de cazuri, un microcip poate juca un rol esențial în identificarea și recuperarea animalului furat. Poliția și adăposturile de animale au acces la scannere de microcipuri și pot verifica rapid informațiile despre proprietarul legal al câinelui, prevenind astfel vânzarea ilegală sau utilizarea animalului în scopuri nelegitime.

Respectarea legislației

În multe țări, microciparea câinilor este obligatorie prin lege. De exemplu, în Uniunea Europeană, microciparea este o cerință legală pentru câinii care călătoresc între țări. Legislația privind protecția animalelor devine din ce în ce mai strictă și impune proprietarilor de animale să își microcipeze câinii, asigurând astfel un control mai bun al populației canine și o gestionare eficientă a situațiilor de abandon sau pierdere.

Prevenirea abandonului

În unele țări, microciparea este obligatorie pentru a descuraja abandonul animalelor și pentru a responsabiliza proprietarii. Microciparea joacă un rol crucial în prevenirea abandonului câinilor. Adăposturile și organizațiile de protecție a animalelor raportează frecvent că o mare parte dintre câinii abandonați nu au microcipuri, ceea ce face dificilă găsirea proprietarilor lor. Atunci când câinii sunt microcipați și informațiile de contact sunt actualizate în mod corespunzător, adăposturile pot lua legătura rapid cu proprietarii pentru a le returna animalele, reducând astfel numărul câinilor fără stăpân și diminuând presiunea asupra resurselor adăposturilor.

Înregistrarea cainelui în RECS (Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân)

Microciparea câinelui tău este primul pas în înregistrarea lui în RECS. Această bază de date națională permite identificarea rapidă a câinelui și a proprietarului său, facilitând reunirea în cazul pierderii sau furtului. De asemenea, pe platforma recs câini sunt disponibile informații despre microcipare în profilurile câinilor disponibili pentru adopție, încurajând astfel adopția responsabilă și asigurând o mai bună protecție a animalelor de companie.

Cum se face microciparea câinilor?

Microciparea câinilor este o procedură simplă și rapidă, care poate fi efectuată de către un medic veterinar. Procesul implică următoarele etape:

1. Pregătirea. Medicul veterinar va verifica starea de sănătate a câinelui și se va asigura că acesta este apt pentru procedură.

2. Implantarea microcipului. Utilizând un ac steril, medicul veterinar va injecta microcipul sub pielea câinelui, de obicei în zona dintre omoplați. Procedura este similară cu o injecție obișnuită și nu necesită anestezie.

3. Verificarea. După implantare, medicul veterinar va scana microcipul pentru a se asigura că acesta funcționează corect și că informațiile sunt înregistrate corect.

4.Înregistrarea. Proprietarul va trebui să completeze un formular de înregistrare, furnizând informațiile de contact și detaliile despre câine. Aceste informații vor fi stocate într-o bază de date națională sau internațională, care poate fi accesată de către medicii veterinari și adăposturile de animale.

Microciparea câinilor este o practică esențială pentru protecția și bunăstarea animalelor de companie. Beneficiile sale sunt multiple, de la facilitarea recuperării animalelor pierdute și prevenirea furtului, până la respectarea legislației și îmbunătățirea managementului medical. Procesul de microcipare este simplu și rapid, iar înregistrarea corectă a microcipului asigură eficiența acestuia. Prin microciparea câinilor, proprietarii pot avea liniștea că, în cazul în care animalul lor se pierde, există șanse mari de a-l recupera în siguranță.