Plantele uscate și criogenate sunt un decor minunat care poate fi integrat în orice locuință, însă necesită o îngrijire deosebită pentru a rezista cât mai mult timp și pentru a arăta la fel de bine și de vii.

Contrar așteptărilor, florile criogenate nu rezistă veșnic, însă durata lor de viață este una foarte lungă, adesea întinzându-se pe o perioadă de câțiva ani și ajungând să reziste chiar și 25-30 de ani dacă sunt păstrate corespunzător.

Orice fată visează de mică să fie tratată ca o prințesă, iar cel mai apropiat mod de a te simți ca și cum trăiești într-o poveste este să primești trandafiri criogenați care să te ducă cu gândul la basmele cu castele și regi.

Dacă ai primit un astfel de cadou special, este important să te informezi întâi despre condițiile în care se păstrează și cum se întrețin acești trandafiri ”nemuritori”. Îți prezentăm mai jos cele mai importante sfaturi pe care trebuie să le urmezi ca să ai oportunitatea să te bucuri cât mai mult timp de aceste flori spectaculoase.

Ferește-i de lumină

Florile criogenate și uscate se degradează mult mai rapid dacă intră în contact cu lumina directă a soarelui.

Deși trandafirii sunt în general protejați de o cupolă de sticlă, este recomandat să îi păstrăm într-un mediu mai degrabă umbros, unde să intre cât mai puțin sau deloc în contact cu razele puternice ale soarelui. Acestea ar putea să îi deterioreze, decolorându-le petalele sau dându-le un aspect ofilit și uscat.

Lumina soarelui îi poate face să își piardă rapid culoarea, iar radiațiile UV de care ne protejăm și noi cu ajutorul cremei de protecție solară îi deteriorează într-un ritm alert. Cel mai indicat este să îi amplasăm undeva în cameră, departe de fereastră.

Ai grijă la temperatură

Pentru a întreține cât mai bine aceste plante, este important să le menținem la o temperatură optimă, preferabil cât se poate de constantă. Ele se degradează de la temperaturi prea ridicate sau prea joase, existând riscul ca petalele să cadă sau să își piardă vitalitatea, în special dacă trec prin schimbări bruște în termometru. Temperatura optimă la care pot fi păstrare corespunzător aceste flori este de nu mai puțin de 5 grade Celsius, dar nici mai mult de 25 grade Celsius.

Ai grijă la umiditate

Fiind conservați prin mijloace speciale și procedee de uscare și deshidratare specifice, trandafirii criogenați detestă umiditatea. Este foarte important ca aceștia să nu fie udați precum florile vii, pentru că apa îi poate face să putrezească sau să își piardă rapid aspectul spectaculos. Ei nu au nevoie să fie hrăniți cu nimic, nici apă, nici hrană specifică pentru plantele de ghiveci sau de vază.

De asemenea, este important ca umiditatea din încăpere să fie cât mai mică, undeva sub maxim 60-70%. În cazul în care cupola florilor se umezește prin condens, este necesar să fie ștearsă cu grijă și reașezată pentru a evita riscul de putrezire sau umezire a petalelor.

Păstrează-i sub cupolă

În cazul în care trandafirii au venit însoțiți de clasica cupolă de sticlă, este recomandat să rămână sub ea. Cupola are rolul de a-i proteja pe aceștia de diverși factori care ar putea să îi afecteze si să grăbească deteriorarea. Sub sticlă ei sunt protejați în primul rând de praf, care nu poate ajunge pe petalele firave ale acestor flori, dar și de lumina directă a soarelui. De asemenea, cupola de sticlă protejează parțial planta de umiditatea în exces din aer.

Nu îi parfuma!

Chiar dacă pare a fi ceva în regulă, aplicarea produselor parfumate pe petalele florilor nu este o tehnică recomandată în cazul în care îți dorești să te bucuri ani la rând de frumusețea acestora. Orice substanțe chimice sau străine pot afecta petalele florilor și pot conduce rapid la degradarea acestora. Oricât de tentată ai fi, amintește-ți că este mai important modul în care arată și se conservă decât să aibă un miros specific.

Sperăm că aceste sfaturi te vor ajuta să îți întreții cât mai mult minunea de trandafiri în cupolă pentru a te bucura de ei mulți ani la rând. Fiind un dar atât de special, știm că îți dorești să îl întreții corespunzător pentru a te simți zilnic în propria locuință ca într-un castel.