V-ati saturat sa investiti in publicitate, fara a obtine numarul dorit de vanzari? Vezi ca magazinul tau online nu vinde. Mii de companii si marci s-au trezit in aceeasi situatie ca si tine, asa ca nu ar trebui sa te alarmezi. Nimeni nu a spus ca inceputurile sunt usoare. Totusi, rezultate diferite pot fi obtinute doar prin punerea in practica a diferitelor strategii, asa ca va invit sa treceti in revista cateva dintre motivele si practicile proaste care influenteaza rezultatele slabe ale magazinelor online. Indraznesti sa le descoperi?

Potrivit sondajelor CNMC Data, comertul electronic a strans nu mai putin de 5.900 de milioane de euro pe parcursul trimestrului II din 2016, si doar la noi. Astfel, magazinele online isi traiesc epoca de aur, asa ca daca nu ai atins inca profitabilitatea dorita in afacerea ta, ar putea fi urmatoarele erori:

Subestimezi importanta primei impresii

Nu ne vom obosi sa repetam ​​ca designul este pentru magazinele online ceea ce sunt decorul, organizarea sau chiar igiena pentru afacerile fizice. Desi prima impresie nu este totul, subestimarea ei va duce la mari batai de cap, sub forma unui trafic scazut, rate mari de respingere si, in ultima instanta, vanzari care sunt remarcate prin absenta lor. Prin urmare, va recomandam sa adaptati estetica afacerii dvs. la brandingul corporativ, evitand intotdeauna supraincarcarea paginii cu elemente si concentrand atentia utilizatorilor pe indemnuri sau CTA.

Nu oferiti o experienta optima de navigare

Succesul ramurilor fizice ale Apple, Ikea sau Lego consta nu numai in produsele lor, ci si in mediul pe care au reusit sa-l creeze, in care clientii lor se simt atat de confortabil incat nu vor sa paraseasca niciodata incinta. Si bineinteles, cu cat timpul petrecut intr-un magazin online este mai lung, cu atat sunt mai mari sansele de a vinde. Un studiu recent realizat de Fuel si Flip.to confirma aceasta tendinta in lumea digitala, deoarece majoritatea calatorilor petrec in medie 29,8 minute pe un site inainte de a face o rezervare la hotel. Morala nu poate fi mai evidenta: transforma-ti magazinul online intr-o a doua casa pentru potentialii tai clienti.

Singurele tale pretentii sunt produsele tale

Un alt motiv care explica scaderea sau lipsa vanzarilor este absenta revendicarilor sau atractiilor din magazinul nostru online. Chiar si branduri precum Nike, Microsoft sau amintitul Ikea, care investesc adevarate averi in publicitate, folosesc strategii pentru a-si indulci produsele sau serviciile. Exemple bune sunt aplicatia Nike+ Running, blogul Gates Notes sau Ikea Ideas, un site web unde brandul suedez impartaseste idei legate de decor si mobilier. Daca vrei sa imiti aceste strategii si sa cresti fluxul de vizitatori catre afacerea ta, iti recomandam sa incepi un blog corporativ sau sa lansezi o aplicatie legata de sectorul tau.

Nu sunteti prietenos cu dispozitivele mobile

Stiati ca 25% din cautarile pe Google se fac prin smartphone-uri? Daca la acest procent adaugam ca doar 1 din 10 persoane ii lipseste un dispozitiv mobil, conform Asociatiei IAB Spania, concluzia este evidenta: adapteaza designul magazinului tau online la telefoane mobile si tablete. In acest fel vei avea acces la o cota de piata mai mare si vei creste posibilitatile de vanzare.

Uitati de canalele sociale…

O alta gafa in aceste vremuri este sa ignoram puterea retelelor sociale. Facebook, Twitter, Pinterest, Snapchat si o multime lunga de platforme sunt ideale pentru a intra in legatura cu consumatorul, a consolida imaginea marcii si a creste vanzarile. Chiar si o retea de socializare precum Instagram poate face diferenta intre succes si esec, asa cum a demonstrat recent Virgin Holidays, care si-a crescut vertiginos recunoasterea marcii datorita utilizarii acestei retele sociale.

… si de asemenea de cele offline

De ce gigantii comerciali precum Amazon sau Apple au filiale fizice? Desi nimeni nu contesta faptul ca digitizarea este viitorul, prezenta offline cu siguranta continua sa fie importanta, deoarece comertul electronic nu a reusit sa se potriveasca cu proximitatea si instantaneitatea canalelor traditionale de vanzare. In anumite sectoare, precum florarii sau alimentatia, afacerea fizica continua sa fie o necesitate.