Intr-un fel sau altul, majoritatea persoanelor care isi petrec o buna parte din timp navigand pe Internet iau contact, implicit, si cu optimizarea SEO. Cel putin, internautii care apeleaza la comertul electronic, adica aceia care recurg la shopping-ul online, sunt in mod sigur predispusi la acest aspect.

Acest lucru se datoreaza faptului ca tot mai multe magazine online, dar si pagini web de prezentare a ofertelor comerciale ce constau in servicii, aleg sa apeleze la o strategie de optimizare SEO ca tehnica de promovare pe Internet.

O astfel de alegere reprezinta o solutie deosebit de eficienta si avantajoasa din punctul de vedere al raportului dintre pretul platit si rezultatele obtinute. Un proces de optimizare SEO corect implementat poate spori vizibilitatea brandului in Google, adica brand awareness-ul, poate stimula cresterea traficului organic si, implicit, cresterea ratei de conversie.

Cresterea ratei de conversie, ca urmare a procesului de optimizare SEO, consta in obtinerea unui nivel de incasari mai mare, astfel incat profitul generat de afacerea respectiva sa fie si el, la randul sau, majorat. Deci, eficienta dovedita de Search Engine Optimization consta nu doar in promovarea si intarirea identitatii de brand in randul internautilor, ci si in numarul tranzactiilor incheiate in urma vizitelor organice pe care un site le inregistreaza pe aceasta cale.

Totodata, procesul de optimizare SEO are in vedere si imbunatatirea UX-ului, adica imbunatatirea experientei utilizatorului pe tot parcursul navigarii sale pe site. Din acest punct de vedere, site-ul trebuie sa dispuna de un design web cat mai atractiv si intuitiv, iar fiecare pagina a acestuia trebuie sa ofere continut unic, util si relevant.

In plus, tot din perspectiva UX, este foarte importanta si viteza de incarcare a site-ului. Aceasta poate influenta, negativ sau pozitiv, in functie de rapiditatea cu care se incarca site-ul, rata de respingere (bounce rate-ul). Cu cat o pagina web se va incarca mai greu, cu atat va creste riscul ca site-ul in cauza sa fie abandonat prematur de catre vizitator.

In medie, viteza de incarcare trebuie sa fie in jurul a 3-5 secunde, altminteri domeniul respectiv va starni antipatia utilizatorilor. Iar cum, in SEO, utilizatorul este pus pe primul loc (nevoile si experienta acestuia), Google poate penaliza site-urile care par a nu fi agreate in acest sens.

Asadar, Search Engine Optimization, adica optimizarea site-urilor pentru motoarele de cautare, desemneaza o viziune de ansamblu asupra promovarii pe Internet, in functie de comportamentul potentialilor clienti. Astfel, se urmareste propulsarea site-ului cat mai sus in lista cu rezultate returnate de Google (SERPs), in urma unei cautari efectuate de catre utilizator, privind anumite cuvinte cheie si expresii de interes reprezentative ofertei comerciale cautate.

Obtinerea locurilor fruntase in topul Google este atinsa in timp, in medie in 3-6 luni, insa rezultatele vor persista pe tot parcursul implementarii procesului de optimizare. Activitatile specifice procesului sunt, asadar, diverse si multiple, incluzand:

– auditul site-ului;

– research de cuvinte cheie;

– creare arhitectura de link-uri interne;

– optimizare tehnica;

– optimizare on-page si off-page;

– creare retea de backlink-uri valoroase;

– monitorizare permanenta a traficului / competitiei etc.