Rahitismul este o afecțiune care afectează dezvoltarea oaselor la copii, cauzată în principal de deficiența de vitamina D. Această vitamină este esențială pentru absorbția calciului și fosforului, minerale cruciale pentru formarea și menținerea sănătății oaselor. 

În lipsa vitaminei D, oasele devin moi și fragile, ceea ce poate duce la deformări și alte probleme de sănătate. De aceea, este important să asigurăm o nutriție adecvată și suplimente de vitamina D pentru a preveni rahitismul la copii.

Ce este rahitismul?

Rahitismul este o afecțiune care afectează dezvoltarea osoasă la copii. Aceasta este cauzată de o deficiență de vitamina D, calciu sau fosfor, nutrienți esențiali pentru sănătatea oaselor. Vitamina D joacă un rol crucial în absorbția calciului și fosforului din alimentație, iar deficiența acestei vitamine poate duce la mineralizarea insuficientă a oaselor, ceea ce le face moi și slabe.

Cauzele rahitismului la copii

Anumiți factori pot crește riscul unui copil de a dezvolta rahitism, inclusiv:

– Lipsa Vitaminei D este cea mai frecventă cauză a rahitismului. Vitamina D poate fi obținută prin expunerea la soare, din alimentație sau din suplimente. Copiii care nu primesc suficientă vitamina D din aceste surse sunt expuși riscului de a dezvolta rahitism.

–  Rahitismul este cel mai frecvent la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 36 de luni.

– Laptele matern nu conține suficientă vitamina D pentru a satisface nevoile unui copil în creștere.

–  Copiii cu pielea închisă la culoare au nevoie de mai multă expunere la soare pentru a produce vitamina D.

–  Poluarea poate bloca razele ultraviolete B (UVB) ale soarelui, care sunt necesare pentru sinteza vitaminei D în piele.

–  Bolile care afectează absorbția grăsimilor, cum ar fi fibroza chistică, pot împiedica organismul să absoarbă vitamina D.

Simptomele rahitismului la copii

Simptomele rahitismului pot varia în funcție de vârsta copilului și de severitatea deficienței de vitamina D. Unele dintre cele mai frecvente simptome includ:

–  Copiii cu rahitism pot prezenta durere sau sensibilitate la nivelul oaselor, în special la nivelul picioarelor, brațelor și coloanei vertebrale.

– În cazurile severe, rahitismul poate duce la deformări osoase, cum ar fi picioarele în formă de arc (genu varum), încheieturile mâinilor și gleznelor mărite, și deformări ale craniului.

–  Copiii cu rahitism pot avea o creștere mai lentă decât în mod normal.

–  Deficiența de vitamina D poate afecta și mușchii, ducând la slăbiciune și dificultăți în a sta în picioare sau a merge.

–  Copiii cu rahitism pot prezenta crampe musculare, în special în timpul nopții.

–  În cazuri rare, rahitismul poate afecta oasele toracelui, ceea ce poate duce la dificultăți de respirație.

–  Unul dintre semnele distinctive ale rahitismului este deformarea toracelui sau cum mai este denimit, toracele rahitic. Această deformare se caracterizează printr-o proeminență a sternului (piept de porumbel) sau printr-o depresiune a părții inferioare a toracelui (piept de pâlnie).

Diagnosticul rahitismului la copii

Diagnosticul rahitismului se bazează pe o combinație de factori, inclusiv:

– Medicul va întreba despre simptomele copilului, despre alimentația sa și despre expunerea la soare.

– Medicul va examina copilul pentru a căuta semne de rahitism, cum ar fi deformări osoase sau slăbiciune musculară.

– Se vor efectua analize de sânge pentru a măsura nivelul de vitamina D, calciu și fosfor din organism.

– Radiografiile oaselor pot ajuta la identificarea deformărilor osoase caracteristice rahitismului.

Prevenirea rahitismului la copii

Rahitismul poate fi prevenit prin asigurarea unei cantități adecvate de vitamina D pentru copil. Acest lucru poate fi realizat prin:

– Expunerea la soare: Expunerea moderată la soare, în special în timpul lunilor de vară, poate ajuta organismul să producă vitamina D.

– Alimentație bogată în vitamina D: Laptele matern nu conține suficientă vitamina D, așa că bebelușii alăptați exclusiv ar trebui să primească suplimente de vitamina D. Copiii mai mari pot obține vitamina D din alimente precum lapte, iaurt, brânză, ouă și pește gras.

– Suplimente de vitamina D: În unele cazuri, pot fi necesare suplimente de vitamina D, în special în timpul lunilor de iarnă, când expunerea la soare este limitată.

– Este important să discutați cu medicul copilului dumneavoastră despre cea mai bună modalitate de a preveni rahitismul.

Rahitismul este o afecțiune care poate fi prevenită și tratată. Prin asigurarea unei cantități adecvate de vitamina D pentru copilul dumneavoastră, puteți ajuta la protejarea sănătății oaselor sale și la prevenirea complicațiilor pe termen lung. Dacă aveți îngrijorări cu privire la dezvoltarea oaselor copilului dumneavoastră, discutați cu medicul său.